Americké akcie se propadají. Dolů je táhnou obavy ze zpomalení růstu ekonomiky

Akcie na americkém trhu výrazně oslabily. Můžou za to obavy o ekonomický růst a také nejistota kolem dalšího vývoje úrokových sazeb v USA. Index Dow Jones, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, si během obchodování odepsal více než jedno procento.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké akcie výrazně oslabily. Důvodem je nejistota na trzích

Americké akcie výrazně oslabily. Důvodem je nejistota na trzích | Zdroj: Reuters

Například akcie společnosti Facebook se propadly o více než čtyři procenta a akcie Amazonu skoro o tři procenta.

„Za propadem amerických akcií stojí stále vysoká nervozita trhů, které jsou znejistělé už od loňského prosince, kdy Americká centrální banka zvýšila úrokové sazby. Stalo se tak vlastně po téměř deseti letech a trhy nejsou na tuto situaci vůbec zvyklé,“ vysvětluje hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americké akcie se propadají. Dolů je táhnou obavy ze zpomalení růstu ekonomiky

Otřesy na akciových trzích spojené s obavou, že Americká centrální banka znovu zvýší úrokové sazby, se objevují téměř všude, a to už od začátku roku.

Začalo to propady na burzách v Číně, nedaří se ale ani akciovým trhům v Evropě.

Poslední obchodování uzavřely evropské akcie dokonce na nejnižší úrovni za více než dva roky. Nejvíce ztrácely banky a automobilky. Jen cena akcií největší německé bankovní společnosti Deutsche Bank klesla skoro o deset procent. Dolů šly i akcie energetických podniků, které reagovaly na další pokles cen ropy.

Cena severomořské ropy Brent se jen během ledna propadla až na hranici kolem 27 dolarů za barel, což je nejnižší úroveň za skoro 13 let. V současnosti mírně padá a obchoduje se v blízkosti 33 dolarů za barel.

Ceny ropy tlačí dolů ekonomické zpomalení v Číně a také neochota kartelu OPEC omezit těžbu. Podle největších světových obchodníků s ropou můžou ceny zůstat na nízkých hodnotách klidně ještě následujících deset let.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme