Banky v zahraničí vyšetřuje kvůli manipulaci s cenami zlata švýcarský antimonopolní úřad

Deutsche bank, HSBC, Barclays nebo třeba Morgan Stanly - z obrů mezi bankami se teď stal hlavní cíl vyšetřování švýcarského antimonopolního úřadu. Podle něj se banky domlouvaly na rozdílu mezi nákupními a prodejními cenami drahých kovů. S cenou zlata na trhu ale tato kauza nezahýbala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zlatá cihla

zlatá cihla | Foto: Jan Rosenauer

Lepší postavení pro klienta na trhu nebo třeba zmírnění konkurenčního boje. Takové jsou podle analytiků důvody, proč banky k takovému kroky zřejmě přistoupily.

V praxi to vypadalo třeba tak, že zákazník, který zlato nakupoval, dostal vyšší cenu, a naopak, pokud se rozhodl zlato prodat, dostal méně.

Vyšetřování švýcarského antimonopolního úřadu je na samém začátku. Experti však upozorňují, že může trvat třeba i dva roky. Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary ale pokuta nebude příliš vysoká.

„Případná vyměřená pokuta bude záviset na rozsáhlosti celé kauzy. Ale nepředpokládám, že půjde o tak závažné provinění, jako například při nedávno prokázané manipulaci s devizovými kurzy. Tehdy banky dostaly pokutu skoro 6 miliard dolarů,“ upozorňuje.

S cenou zlata kauza zatím nezahýbala

Na cenách zlata se kauza zatím neprojevila. Ceny tohoto kovu se drží na hranici 1100 dolarů za unci. Nejvýš byly letos v únoru, kdy překročily hranici 1300 dolarů. Ani tak se ale neblížily roku 2012, kdy se trojská unce obchodovala za víc než 1800 dolarů.

Podle analytiků musejí ale investoři počítat s tím, že se jim peníze moc rychle nevrátí.

„Zlato dlouhodobě funguje spíš jako uchovatel hodnot než nějaká spekulativní investice, která se vyplatí během několika měsíců. Ty pravé hodnoty totiž zlato ukáže až v průběhu následujících několika desítek let,“ říká analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme