Bitcoin selhává a může přijít konec, tvrdí jeden z jeho vývojářů

Decentralizovanou a nepadělatelnou kryptoměnu bitcoin po osmi letech od jejího vzniku zřejmě čeká konec. Alespoň to tvrdí jeden z jejích hlavních vývojářů Mike Hearn. A jeho teorii nahrává v posledních měsících i časté kolísaní hodnoty virtuální měny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

Podle Mika Hearna selhala celá idea této měny. Tedy že bude naprosto nezávislá na vládách, nebude padělatelná a nikdo ji nebude moci ukrást. Podle něj je bitcoin v současné době ovládaný jen hrstkou lidí. S tím, že by se blížil konec virtuální měny, ale mnozí nesouhlasí.

„Bitcoin sice po několika negativních zprávách klesl zhruba o 10 procent, co se týče ceny vůči dolaru. Nicméně je to poměrně stabilní měna a zároveň v posledním roce ji začaly více méně respektovat mnohé instituce napříč světem,“ říká redaktor Živě.cz Jakub Čížek.

„Kritici bitcoinu tvrdí, že začal pomalý konec, ale ještě ten konec rozhodně nenastal a otázkou je, zda skutečně někdy nastane, protože to se tvrdí už několik let,“ dodává.

Měna prošla v minulosti mnoha turbulencemi, a to hlavně ve své hodnotě. V listopadu loňského roku se dostala jeho hodnota nad 500 dolarů. Nyní je ale jeho kurz nižší - aktuálně 397 dolarů - v přepočtu tedy necelých 10 tisíc korun.

I v Česku našla nejznámější kryptoměna své nadšence, třeba brněnská firma Oxy-shop nabídla předloni svým zaměstnancům v rámci bonusů, že část své výplaty můžou dostat právě v bitcoinech.

Společnost od toho ale pro malý zájem po pár měsících upustila, teď se ale situace zřejmě obrátí, říká ředitel společnosti Zdeněk Michálek.

„Od toho roku postupně zájem klesal a poslední měsíce tím, že bitcoin zaznamenal dost výrazný vzestup, tak opět přišly hlasy, že bychom se k tomu mohli vrátit a že by to mohla být věc, která by se stala součástí jejich standardní odměny za práci.“

Bitcoin je oficiální měnou. Rozhodl o tom evropský soudní dvůr

Číst článek

Platební systém i bitcoin samotný popsal a přinesl v roce 2008 jednotlivec nebo skupina lidí pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Od roku 2009 tiskne jednotky bitcoinu automaticky síť počítačů podle softwaru.

Je nastaven tak, že uvolňuje nové mince stabilním, ale stále pomalejším tempem. A úplně se zastaví, až jich bude 21 milionů.

Původně se taková platidla používala při počítačových hrách, postupně o ně ale rostl zájem a začalo se s nimi obchodovat.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme