BP ohlásila rekordní ztráty. Šéf odchází 1. října

Po několikadenním rozhodování ohlásila těžařská společnost BP výměnu na postu výkonného ředitele. V říjnu odejde Tony Hayward, který je kritizován za přístup k ekologické katastrofě v Mexickém zálivu. Nahradí ho Robert Dudley, který záchranné práce řídí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa na mořské hladině

Ropa na mořské hladině | Zdroj: ČTK

Těžařská společnost dnes také ohlásila rekordní ztráty za druhé čtvrtletí ve výši 23,3 miliardy dolarů. Loni za stejné období vydělala přes pět miliard dolarů. Po havárii na plošině Deepwater Horizon a následné ekologické katastrofě se akcie firmy BP propadly o 40 procent.

Katastrofu zavinil právě únik ropy do Mexického zálivu, který firmu stál už přes 32 miliard. BP proto hodlá rozprodat část svých aktiv na pokrytí ztrát a výplatu nároků po havárii. BP chce ztrátu a pokuty za znečištění odepisovat z daní, což by mělo přijít na 10 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční situaci společnosti BP jsme na Rádiu Česko rozebrali s redaktorkou Danou Votýpkovou a makléřem BH Securities Tomášem Matuškou.

A to nemusí být cena za havárii konečná, jak upozorňuje jeden z manažerů společnosrti BP Carl-Henric Svanberg: „Samozřejmě, že přesně nevíme, kolik nás to bude celé stát. Nevíme, kolik žádostí na odškodnění přijde. 32 miliard je první odhad.“

Čtvrtletní ztráta 23 miliard dolarů je rekordní nejen pro BP, ale mezi všemi britskými podniky. Jak ale řekl v rozhovoru pro televizi BBC Svanberg, nemá obavy o budoucnost společnosti: „Je to samozřejmě obrovská, s ničím zatím nesrovnatelná ztráta. Ale nikdo nepochybuje o tom, že to překonáme a že se nám podaří postavit společnost zase na nohy.“

Ceny akcií BP po oznámení ztráty rostly

Jak na Rádiu Česko uvedl Makléř BH Securities Tomáš Matuška ceny akcií BP po oznámení rekordní ztráty rostly. „A to jak v Londýně, tak i ve Spojených státech. I když od začátku problémů do 20. dubna ztratily 36 procent své hodnoty, tak jsme momentálně v trendu, který vrací ceny akcii zpátky. Aktuálně se v USA pohybuje kolem 39 dolarů,“ uvedl.

Podle něj je vidět, že trh se ztrátou počítal, byl na ni připraven a akcie tedy pokračovat v poklesu prozatím nebudou.

Těžba bude spíš pokračovat

Na začátku ropné havárie někteří experti předpovídali, že ekologická katastrofa přibrzdí anebo dokonce zastaví některé projekty, spojené nejen s BP, ale i dalšími ropnými společnostmi.

„Na jedné straně je obava o životní prostředí, na straně druhé jsou tam ale ekonomické zájmy, protože průmysl v oblasti Mexického zálivu zajišťuje práci tisícům dělníků. Takže aktivity s tím, jak došlo k zastavení havárie, budou pokračovat a myslím si, že se průmysl vrátí spíš zpět k těžbě, než že by byla nějakým způsobem omezovaná,“ řekl Matuška.

Výměna vedení je logické vyústění

BP včera oznámila změnu ve vedení společnosti. Firmu k 1.říjnu opustí její nynější výkonný ředitel Tony Hayward. V této souvislosti se spekuluje o zlatém padáku ve výši až 20 milionů dolarů a pravidelné penzi v hodnotě jednoho milionu. Zároveň získá místo v radě TNK-BP, která operuje v Rusku a Ukrajině.

Na místo ředitele má nastoupit Robert Dudley, který nyní řídí záchranné operace v oceánu. „Bylo na místě, aby se společnost k celé věci nějak postavila. Výměna vedení je logické vyústění. Společnosti to však nijak výjimečně nepomůže,“ řekl k tomu Matuška.

Společnost BP čelí protestům

Po zveřejnění nových informací vyrazili do ulic britští aktivisté Greenpeace a zablokovali všech 50 čerpacích stanic BP v Londýně. Podle aktivistů způsobila společnost katastrofu ignorováním bezpečnostních pravidel v honbě za ziskem.

Budoucí výkonný ředitel Robert Dudley slíbil změnu přístupu vedení společnosti. Podle některých zpráv by už mělo být vše připraveno k úplnému ucpání poškozeného vrtu.

Milan Kopp, Martina Mašková, Katarína Brezovská, Ondřej Bouda, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme