Brazílie teď musí přikročit k reformám, tvrdí ekonomové

Nová brazilská prezidentka Dilma Rousseffová ze Strany pracujících současného prezidenta Luly zřejmě zvítězila i díky tomu, že slíbila pokračovat v jeho kurzu. Za jeho vlády rostla ekonomika slušným tempem. Podle ekonomů lze ale příznivý vývoj udržet pouze, pokud vláda přikročí k důležitým reformám. Stejného názoru je i Alkimar Ribeiro Moura ze saopaulské prestižní vysoké školy FGV.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sao Paulo

Sao Paulo | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Proč se brazilská ekonomika byla schopna lépe než ostatní státy ubránit dopadům globální ekonomické krize?

Přehrát

00:00 / 00:00

Alkimara Ribeira Moury se ptal zpravodaj David Koubek.

Bylo to díky makroekonomickým i mikroekonomickým podmínkám. Brazílie provedla strukturální makroekonomické změny, už v době ekonomické stabilizace. Když v roce 2002 nastoupil do úřadu prezident Lula, rozhodl se pokračovat v ekonomické strategii přijaté v roce 1994 Fernandem Henrique Cardosem. Konkrétně jsme měli přebytek státního rozpočtu, zavedli jsme cílování inflace a volný směnný kurz. Díky tomu, že se dál stavělo na těchto třech zásadách, byla brazilská ekonomika důvěryhodná a zlepšily se základy našeho hospodářství.

A pak to byly mikroekonomické příčiny. V letech 1994 až 1996 jsme měli bankovní krizi a to nám pomohlo vyřešit problémy s našimi bankami. Díky tomu na tom byly banky dobře, co se týká solventnosti a likvidity, a mezinárodní krize na ně tolik nedopadla. Kromě toho náš bankovní sektor nebyl vystavený dopadů sub-prime hypoték, které krizi způsobily.

Hospodářský růst lze označit za velmi příznivý, pokud odhlédneme od let 2008 a 2009, kdy se krize přece jen nemohla neprojevit. Co přinesly tak dobré ekonomické výsledky celé brazilské společnosti?

Ten růst, který jsme zažívali, se podle mého názoru lépe rozdělil do celé společnosti. Vláda spustila sociální programy, které přispěly k lepší distribuci příjmů. Byly to ve skutečnosti ještě programy předchozí sociálnědemokratické vlády, ve kterých ta následující pokračovala a rozšířila je.

Zdá se, že brazilská měna je teď dost silná. Nemůže to ekonomiku poškodit?

Jistěže může. Většina ekonomických analytiků se shoduje na tom, že brazilský real je velmi nadhodnocený. Jednak kvůli klesajícímu dolaru. Navíc k nám přitéká velké množství krátkodobého kapitálu, který dál tlačí real nahoru. Pro centrální banku i vládu to představuje velký problém, protože to může velmi negativně ovlivnit bilanci zahraničního obchodu i běžného účtu.

Brazílie z velké míry závisí na vývozu komodit či zemědělských výrobků. To ale pro ni nemůže být dobré…

Závislost příjmů zahraničního obchodu na primárních surovinách a zemědělské produkci vystavuje zemi nebezpečnému vlivu ekonomických cyklů. V našem případě jde hlavně o Čínu, která je dnes velkým dovozcem brazilských surovin. A zároveň to znamená, že velkou část exportu tvoří zboží s malou přidanou hodnotou. Brazílie by se měla snažit změnit strukturu svého zahraničního obchodu právě s ohledem na to. To je ale problém dlouhodobý.

Nezáleží navíc jen na směnném kurzu, ale také na našich vlastních podmínkách. Máme například velmi slabou infrastrukturu - ať už se jedná o silnice, železnice nebo přístavy. To vše bychom se měli pokusit zlepšit. Mohlo by to dokonce omezit náš exportní potenciál. Investice do infrastruktury - ať už soukromé nebo veřejné - jsou zcela klíčové.

V současnosti jsme svědky měnové války mezi Čínou a Spojenými státy. Pokud Čína nakonec valorizuje svůj jüan, bude to pro Brazílii dobrá, nebo špatná zpráva?

Čína by jistě nakupovala všude po světě méně, tím pádem i od Brazílie. Mělo by to ale negativní i pozitivní dopad zároveň. Pokud by se jüan více zhodnotil a znehodnocení amerického dolaru nebylo tak silné, bylo by to jistě dobré pro globální ekonomiku. Ta je dnes v nerovnováze, která už není udržitelná. Brazílii by to tak pomohlo v tom smyslu, že růst celosvětové ekonomiky by byl vyváženější.

Může v Brazílii nadále pokračovat tak silný hospodářský růst, jako se očekává letos, tedy přes sedm procent?

Všechno závisí na ekonomické politice nového prezidenta. Ovšem ať se stane prezidentem jeden nebo druhý, dá se očekávat, že se mnoho nezmění. A to ukazuje na jistý stupeň vyspělosti. Je pravděpodobné že hospodářský růst už nebude tak velký. S takovou mírou investic, jakou máme, zkrátka tolik růst nemůžeme.

Co byste tedy doporučoval nové vládě, co by měla být její priorita?

Měli bychom pokračovat v současné ekonomické politice, ale nesmíme zapomenout na zásadní reformy. Brazílie má naprosto nepřehledný daňový systém. Musíme investovat do infrastruktury a měli bychom se pokusit redukovat veřejný sektor - tedy snížit běžné rozpočtové výdaje a zvýšit výdaje investiční. Musíme zkrátka změnit monetární i fiskální politiku. Monetární politiky bychom měli uvolnit, a fiskální politiku bychom měli naopak zpřísnit. Je to přesný opak toho, co se děje v současnosti.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme