Cena drahých kovů nadále roste

Stříbro se dnes po ránu na asijských trzích dostalo na třicetileté maximum. Zlato včera posílilo nejvýrazněji od počátku listopadu. Zdražila i platina. Poptávka po drahých kovech tak i nadále roste a to zejména kvůli obavám z rozšíření evropské dluhové krize. Ty podle všeho ani v novém roce hned tak nezmizí. A to podle některých analytiků znamená, že zlato a ostatní drahé kovy budou sázkou na jistotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato

Zlato | Foto: Comstock Images

„Čas na to, aby cena zlata zaznamenala nějaký pád, zatím nenastal. Stále totiž nepominuly důvody, stojící za jejím růstem. To je zejména zvyšující se nedůvěra v papírové měny a ve státy jako takové. Dokud tedy centrální banky nezahájí své výstupní strategie a obavy z bankrotu některých zemí, především v Evropě, nepoleví, prostor ke korekci je velmi omezený,“ říká analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ceně zlata a ostatních drahých kovů mluvil na Rádiu Česko analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta

Podle Brychty ovlivňuje cenu zlata kromě situace v Evropě také vývoj měnové politiky ve Spojených státech:

„Platí jednoduchá souvislost. Pokud centrální banky, především americký FED, budou nadále uplatňovat expanzivní měnovou politiku, jako tomu bylo v uplynulých dvou letech, pokud budou nadále stlačovat dlouhodobé úrokové sazby, je velmi pravděpodobné, že důvěra v dolar, euro i ostatní měny bude i nadále klesat a dolarová i eurová cena zlata, stříbra i ostatních drahých kovů porostou.“

„Pokud se bude dařit zlatu, dá se očekávat, že cena stříbra poroste ještě rychleji. Jedná se o kovy, které jsou schopny si dlouhodobě zachovávat hodnotu a proto je investoři vyhledávají,“ dodává Brychta.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme