Cena ropy po oznámení Íránu o zvýšení vývozu klesla nejníž od roku 2003

Ceny ropy se propadly na nejnižší hodnoty za posledních třináct let. Barel severomořské ropy Brent teď stojí pod 28 dolarů, tedy méně než 700 korun. Trh s pohonnými hmotami se tak připravuje na zvýšení íránských dodávek strategické suroviny po tom, co skončily mezinárodní sankce vyhlášené vůči Teheránu za jeho kontroverzní jaderný program.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační foto

Těžba ropy, ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Mezinárodní agentura pro atomovou energii dospěla k závěru, že Teherán dodržuje závazky z loňské červencové dohody o omezení tohoto programu.

Spojené státy a Evropská unie v reakci na to v sobotu oznámily rušení sankcí vůči Íránu. Náměstek íránského ministra ropného průmyslu pak v neděli prohlásil, že Teherán se po zrušení protiíránských sankcí chystá zvýšit vývoz ropy o půl milionu barelů denně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cena ropy po oznámení Íránu klesla nejníže od roku 2003. Téma pro analytika Františka Bostla

Podle analytika společnosti Colosseum Františka Bostla však toto oznámení má spíše psychologický než reálný dopad ve vývoji cen suroviny.

„Těch půl milionu barelů je minimum v celkové produkci. Nyní to dělá nějakých 97 milionů barelů denně, kdežto poptávka na rok 2016 se predikuje pouhých 96 milionů barelů, takže opravdu převis suroviny je značný,“ upozornil Bostl.

Kvůli chronickému nadbytku na světovém trhu klesly ceny ropy od poloviny roku 2014 o více než 75 procent. Jenom od začátku tohoto roku spadly o více než čtvrtinu. Za celý minulý týden klesla cena Brentu o 13,7 procenta, byl to její třetí týdenní propad v řadě.

Díky tomu už delší dobu zlevňují pohonné hmoty, další prostor pro snižování cen už je ale podle Františka Bostla minimální.

„Predikce na další období počítají s růstem cen energií, především pohonných hmot, a to by mělo být jak v rámci roku 2016, tak 2017. Nemusí ani růst ceny ropy, spíše se bude jednat o růst marží jak pumpařů, tak dodavatelů,“ dodal analytik.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme