Ceny ropy spadly pod psychologickou hranici 100 dolarů za barel

Cena severomořské ropy Brent dnes klesla pod psychologicky důležitou hranici 100 dolarů za barel. Obchodovala se přesně za 99 dolarů a 76 centů. Přitom ještě v červnu stála více než 115 dolarů za barel. Zlevnila i americká lehká ropa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod (ilustrační foto)

Ropovod (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Ceny klesají, protože se předpokládá nižší spotřeba ropy. A když bude menší poptávka po ropě, dá se čekat další zlevňování.

Největší světoví spotřebitelé – Spojené státy a Čína – totiž poslední dobou vykazují slabší ekonomické údaje. Jde například o nižší tvorbu nových pracovních míst v Americe a překvapivý pokles dovozu do Číny v srpnu.

Spojené státy jsou přitom největším spotřebitelem na světě, Čína je druhá. USA navíc většinu své spotřeby dokáží díky břidlicovému boomu pokrýt samy. Investoři také velice bedlivě sledují vývoj konfliktů na Ukrajině a na Blízkém východě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč klesají ceny ropy, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Proti zlevňování ropy na světových trzích mohou působit snahy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Zdá se jí, že ceny jsou už příliš nízké. Státy by se proto mohly dohodnout na snížení dodávek, aby popostrčily ceny zase výš.

Někteří analytici si ovšem myslí, že Saúdská Arábie, která je klíčovým členem OPEC, nebude ochotna podpořit ceny omezením dodávek, protože nechce přijít o svůj podíl na trhu. Velkými konkurenty totiž kromě Spojených států začínají být i africké země.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme