Čína bude nejspíš ekonomickým tahounem i v roce 2011

Světová ekonomika poroste pomalu, Čína desetiprocentním tempem. Globální nerovnováha v příštím roce tak opět o něco naroste. Taková je alespoň nejnovější predikce Čínské akademie sociálních věd, jejímž zprávám už tradičně experti po celém světě věnují pozornost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

60. výročí komunistické Číny

60. výročí komunistické Číny | Foto: Robert Mikoláš

Jak akademie doplnila, svět jako takový by měl v příštím roce zažít tříprocentní růst. Ozdravení v mnoha zemích se i přesto bude nadále opírat o nestabilní základy. Problémy se například dají předpokládat v zemích na periferii eurozóny, tedy například v Irsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii nebo Řecku. „Tyto země se budou potýkat s nižším růstem a v některých případech s pokračující recesí,“ řekl ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš ve Světě o deváté.

Desetiprocentní růst by podle něj byla pro Čínu i svět velice dobrá zpráva. Jeho odhad ale tolik optimistický není. „Myslím si, že čínský růst v příštím roce lehce zvolní z letošního tempa na devět procent. A to především kvůli utahování měnové politiky a částečně i osekávání určitých fiskálních podpůrných programů,“ vysvětlil Bureš.

Čína spolu s dalšími rozvíjejícími se ekonomikami ale bude podle něj svým růstem překonávat i v příštím roce vyspělý svět a bude patřit k zásadním tahounům světového růstu. Časem se ale i toto může opět změnit. „Je potřeba bedlivě sledovat především čínský realitní trh a zdraví čínských bank, které jsou z velké části ve státním vlastnictví. Tam se skrývají do budoucna největší rizika pro udržitelnost čínského růstu,“ řekl ekonom.

Problémy na realitním trhu

Rychlý růst úvěrů spolu s určitým politickým tlakem na rozhodování v čínských bankách může totiž zadělat do budoucna na problémy třeba na realitním trhu. „Mohou se nafukovat bubliny, která v tuto chvíli já ještě osobně nevidím. Ale do budoucna tu to riziko určitě je,“ varuje Jan Bureš.

Problém nafukujících se bublin se pak řeší v případě příliš rychlého růstu, který nekrotí administrativa. Může nastat ale i opačná situace. „Sami Číňané hovoří o tom, že pro ně kritická je hranice šestiprocentního růstu. Když by byl růst nižší, tak pravděpodobně nebude vytvořen dostatek nových pracovních míst ve velkých čínských metropolích, což by mohlo vést k sociálním nepokojům,“ poznamenal Bureš.

V návaznosti na ekonomický růst Číny se budou oživovat i další světové ekonomiky. Ale tempo exportu například Německa bude z pohledu vazby na Čínu o něco nižší než v tomto roce. „V tomto roce jsme zažili mimořádně úspěšný rok z pohledu čínských exportérů na asijských trzích. Exporty rostly meziročně až o šedesát procent. To si myslím, že v roce následujícím zopakovatelné nebude,“ řekl Bureš.

Na druhou stranu Bureš zdůraznil, že je třeba si uvědomit, že pro Německo tvoří čínský trh pouze pět procent jeho vývozů. „Takže váha Číny není tak velká, jak by se mohlo na první pohled zdát,“ dodal ekonom Poštovní spořitelny.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme