Čínské akcie dál padají, tamní centrální banka intervenuje v miliardách dolarů

Čínské akcie se výrazně propadají. Jen při včerejším obchodování zaznamenaly největší propad za posledních osm let. I dnes skončily v záporných číslech. Čínská centrální banka proto vydala hned několik opatření a mimo jiné uvolnila mimo 8 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Investoři sledují kurz na trhu s cennými papíry ve městě Fuyang v provincii Anhui

Investoři sledují kurz na trhu s cennými papíry ve městě Fuyang v provincii Anhui | Zdroj: Reuters

Nejistota kolem čínského akciového trhu trvá už delší dobu. Drobní investoři v posledních měsících nakupovali výhodné akcie, které ale od června začaly ztrácet o více než 30 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kurzu čínských akcií a snahu tamního regulátora sleduje zuzana Švejdová

Akcionáři proto propadli panice a začali se jich ve velkém zbavovat. Důvodem poklesu jsou i obavy o vývoj čínské ekonomiky a měnové politiky. Čína se proto teď snaží trh stabilizovat.

„Investoři, analytici přestávají důvěřovat tamnímu akciovému trhu. Regulátor na to reaguje mnohými opatřeními,“ říká analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

„To poslední je, že se rozhodli nakoupit cenné papíry za 8 miliard dolarů. Mělo by to vést k růstu akciových trhů.“

Žádné negativní zprávy, nabádá Peking

Vláda například zakázala prodej akcií všem akcionářům s vyšším než pětiprocentním podílem ve firmě. V posledních dnech navíc analytici nesmějí psát do novin žádné negativní komentáře o finančním trhu.

Čínské akcie se propadly nejhlouběji za více než osm let

Číst článek

„Současně se čínská administrativa snaží masírovat drobné čínské investory prostřednictvím státem ovládaného tisku,“ poznamenává hlavní ekonom společnosti Era Jan Bureš.

„Snaží se je ujistit o tom, že dlouhodobé vyhlídky čínské ekonomiky jsou stále pozitivní a tím pádem se investoři do akcií nemají ničeho výrazného obávat.“

Vliv na zbytek světa

Propad akcií měl dopad i na řadu světových akciových trhů. Stáhl dolů hlavně akcie ve Spojených státech amerických a v Evropě.

Největší pokles zaznamenaly hlavně akcie v odvětvích, pro které hraje Čína významnou roli, jako je energetika nebo třeba automobilový průmysl.

Pokles akcií s sebou současně táhne dolů i řadu komodit, a to hlavně ropu.

Podle analytiků budou výprodeje čínských akcií ještě nějakou dobu pokračovat a je otázka několika týdnů, než se na tamní trh vrátí důvěra.

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme