Čínské 'chytré' město: za autobus platíte 'tváří', na úřadě zdravíte hologram

Jin-čchuan je hlavním městem provincie Ning-sia na severu Číny. Se svými dvěma miliony obyvatel zdaleka nepatří mezi největší čínská města. Přesto se o něm v poslední době hodně mluví. Má se totiž stát ukázkovým „chytrým“ městem nové moderní Číny. Zároveň ale vznikají vážné obavy o míru svobody a soukromí, píše server americké stanice CNN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jin-čchuan patří do pilotního projektu zhruba dvou set čínských měst, která se mají stát městy budoucnosti (ilustrační foto)

Jin-čchuan patří do pilotního projektu zhruba dvou set čínských měst, která se mají stát městy budoucnosti (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

V městské hromadné dopravě nepotřebujete nikde štípat lístky ani nikam přikládat kartu. Automaty totiž nahradil software, který je schopen rozeznat vaši tvář.

Je to jednoduché, jako když prstem přejedete po chytrém telefonu, aby se otevřel. Během nastupování přístroj snímá tváře pasažérů, které má propojené s jejich bankovním účtem. Částka se automaticky strhne a nikdo nebrzdí provoz.

Americký raketový štít nás ohrožuje, tvrdí Rusko a Čína. 'Připravujeme protiopatření'

Číst článek

Odpadkové koše v Jin-čchuanu fungují na solární panely. Díky speciálnímu stlačovacímu systému se do nich vejde pětkrát více odpadků, než do běžných, stejně velkých košů. Až se naplní, vyšlou signál popelářům, že je potřeba je vyprázdnit.

Za přepážkou hologramy

Dokonce i prodejny potravin, jako by byly ve městě minulostí. Obyvatelé si mohou objednat jídlo přes aplikaci na svých mobilních telefonech a následně si ho vyzvednout v centrálních chladicích boxech.

Na radnici vyřizují dotazy místo lidí hologramy. Drobné QR kódy na stěnách umožňují získat rychlou odpověď na často kladené otázky, díky čemuž nikdo nemusí čekat ve frontě. Ti, kdo například hledají práci, za pomoci kódu rychle zjistí, která místa jsou volná.

Tímto způsobem se odehrává prakticky jakákoli interakce mezi vládou a občanem. Od povolení pro podnikání po obnovení pasu. Mnohé procesy, které dříve vyžadovaly jednání tváří v tvář, dnes běží online. A to včetně lékařské péče. Chao-taj-fu je internetový portál, který propojuje lékaře s pacienty. Umožňuje léčbu i předepsání léků na dálku. Systém tak omezil přeplněná zdravotnická střediska a ambulance.

Čína budoucnosti

Jin-čchuan patří do pilotního projektu zhruba dvou set čínských měst, která se mají stát městy budoucnosti. Vláda v Pekingu předpokládá, že do roku 2050 přesune z venkova do měst zhruba 250 milionů lidí. Proto je odhodlána vytvořit efektivní města, která takový nápor obyvatel zvládnou.

V Etiopii už při protestech zahynuly desítky lidí. Čínu ale investice v zemi stále lákají

Číst článek

Lídrem „chytrých měst“ je právě Jin-čchuan. Už druhý rok po sobě hostí konferenci s názvem „Zaostřeno na chytrá města“, kterou jen letos navštívilo na tisíc delegátů z 66 různých zemí.

„Na Číně je skvělé, že se snaží vytvořit opakovatelný vzor, jak postavit a rozvíjet chytrá města,“ říká jeden z organizátorů konference Carl Piva. „My na Západě nemáme takový smysl pro rozvíjení osvědčených postupů, jako oni,“ dodává.

Na první pohled Jin-čchuan nevypadá jako ideální město pro rozvoj takového typu. Zdánlivě by se nabízela spíše větší města, jako Peking nebo Šanghaj. Jak ale vysvětluje Piva, právě ta jsou pro podobné plánování už příliš velká.

Pokud můžete stavět více na zelené louce, lze se tak mnohem pružněji adaptovat na nové technologie a tím přitáhnout lidi, kteří by jinak odešli do větších metropolí.

Ambice Jin-čchuanu je evidentní při pohledu na tucty zářících, ale neobydlených budov. „Jsou připravené pro nové obyvatele. Číňané jsou přesvědčeni, že musí nejprve vyřešit technologickou stránku věci a nové obyvatele přivést až ve chvíli, kdy bude vše připravené,“ říká doktor Igor Calzada z Oxfordu, který se věnuje programu Budoucnost měst.

Na strojírenském veletrhu v Brně vystavuje bezmála 1700 firem z 35 zemí. Partnerskou zemí je letos Čína

Číst článek

Jeho samotného ale tento způsob urbanismu zrovna nepřesvědčil. „Mají pocit, jako by se všechno dalo postavit podle plánu. Věří, že vytvoříte nové město a všechno bude od prvního dne šlapat jako hodinky. Města ale takovým způsobem nefungují. Teprve během prvních let se ukáže, jak spolu noví obyvatelé a technologie dokážou souznít,“ řekl Calzada CNN.

Požehnání i prokletí dat

Budoucí potenciál Jin-čchuanu ale závisí na datech. Základem čínské budovatelské filozofie je předpoklad, že čím více informací se o každém občanovi podaří získat, tím komfortnější bude mít život.

Prezident pořádajícího TM Fora Peter Sany dává jako příklad zdravotní systém. V případě diabetiků by například mohly senzory monitorovat úroveň inzulinu v těle pacientů a vyslat varování v případě, že by hrozil diabetický šok. Detektor pohybu by zase mohl zaznamenat, když starý člověk, který je v bytě sám, upadne a poslat na místo záchranku.

Čína vozí do KLDR stavební stroje i rýži. Respektujte mezinárodní sankce, žádají Američané

Číst článek

„Podívejme se na to z ekonomického hlediska,“ vybízí Sany. „Populace stárne a čím jste starší, tím víc máte nemocí. Zdravotnický systém vyžaduje čím dál víc peněz, tento typ technologie by ale mohl pomoci.“

Kdo data použije, nikoho netrápí

Číňané jsou zkrátka přesvědčeni, že chytrá města mohou vyřešit celou řadu nevyhnutelných problémů urbanizace. Jsou navržena pro lidi, budou fungovat pro lidi a přinesou jim výhody, věří.

Igor Calzada je ale znepokojený i v tomto případě. Není totiž jasné, jak s daty bude nakládat čínská vláda. „Která data bude používat a pro jaké účely?“ ptá se. „Některá města se zajímají o transparentní užívání nasbíraných dat, jiná nikoli. Jin-čchuan právě vzniká, ale zdá se, že zásadní otázky toho kdo a jak bude s daty nakládat, tu nikoho netrápí,“ dodává Calzada pro americkou stanici CNN.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme