Čínský jüan je v koši světových měn. Bude mít větší vliv než japonský jen nebo britská libra

Čínská měna se stává členem velmi úzké a prestižní společnosti, která má mimořádný vliv na světovou ekonomiku. Patří teď mezi pět nejdůležitějších a nejvlivnějších měn světa. Mezinárodní měnový fond o tom sice rozhodl už v loňském roce, ale až nyní zařadil čínskou měnu do takzvaného koše světových měn. Bankéři i finanční instituce tvrdí, že jde o velmi důležitý krok, který ovlivní světovou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská banka Zheshang

Čínská banka Zheshang | Zdroj: Reuters

Až dosud byly hlavními světovými měnami americký dolar, britská libra, japonský jen a euro. A teď už je součástí téhle elitní skupiny i ŽEN MIN BÍ - neboli lidová měna, jak sami Číňané svůj jüan nazývají.

Jedenáctiprocentní podíl

Podstatné je to, že MMF na základě tohoto koše světových měn stanovuje hodnotu své měnové a účetní jednotky. A kdybychom si pomohli sportovní terminologií, tak čínský jüan rozjel závod hodně zostra, protože jeho podíl v koši bude bezmála jedenáct procent. Bude mít tedy větší váhu než japonský jen nebo britská libra.

"Je to poprvé v historii, kdy se koš světových měn rozšiřuje. Byl to dlouhý proces. Vlastně dá se říct, že trval prakticky dvacet let. Blahopřejeme Číně. Zejména Čínská lidová banka odvedla velký kus práce. Čína se tím stává členem velmi exkluzivní společnosti s mimořádným vlivem na světovou ekonomiku,“ komentovala celou záležitost Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu.

Vliv na čínskou ekonomiku

Čínskou ekonomiku trápí v posledních letech nízký meziroční růst HDP. V letošním roce to má být necelých sedm procent, to je podle čínského ministerstva průmyslu málo. Země je zvyklá za posledních 20 let na mnohem vyšší čísla.

To, že se jüan dostal do elitního koše světových měn, podpoří čínskou ekonomiku, protože zahraniční investoři prý přijdou s novými, čerstvými investicemi do místní ekonomiky. Čínská ekonomika by tímhle opatřením mohla odvrátit nebo alespoň zpomalit recesi, která na ni doléhá.

Vliv na cestovní ruch

Tento krok MMF ale nijak nepocítí turisté, včetně českých, kteří do Číny přijedou. Běžný turistický ruch je oproti obrovským investicím a tomu, co se děje na světových trzích, příliš malým, nedůležitým hráčem.

Pokud někdo přijíždí do Číny opakovaně, tak si určitě všímá toho, že v zemi například výrazně zdražily potraviny - ve městech i na venkově. Ale to, že se jüan dostal to elitní světové skupiny, to nijak na svých běžných výdajích nepozná.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme