Demonstrace proti TTIP a CETA: v sedmi německých městech vyšlo do ulic 150 tisíc lidí

Desítky tisíc lidí v sobotu demonstrovaly v německých městech proti plánovaným obchodním dohodám TTIP a CETA. Evropská unie o nich jedná se Spojenými státy a Kanadou. Nejvíc lidí bylo v Berlíně, v Kolíně nad Rýnem, v Hamburku a Frankfurtu. Pořadatelé mluví o více než dvojnásobném počtu účastníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dav protestující proti smlouvě TTIP v Mnichově

Dav protestující proti smlouvě TTIP v Mnichově | Zdroj: Reuters

Demonstrace uspořádalo 26 organizací, mezi kterými jsou odbory, církevní skupiny i ekologičtí aktivisté. Na smlouvách jim vadí mimo jiné nedostatečná ochrana životního prostředí nebo spotřebitelů.

Německá policie množství účastníků hlavního protestu v Berlíně odhadla na 40 tisíc, v Hamburku na 30 tisíc a Mnichově na 23 tisíc demonstrantů. Ve Stuttgartu napočítali policisté 20 tisíc účastníků, v Kolíně nad Rýnem o dva tisíce méně a ve Frankfurtu nad Mohanem 15 tisíc protestujících. Lipská policie žádný odhad neuvedla.

Pořadatelé jsou ale přesvědčeni o tom, že odhady policie jsou příliš nízké. Sami hovoří o celkem 320 tisících demonstrantech, z nichž 70 tisíc protestovalo podle nich v Berlíně.

Protest má vytvořit tlak na sociální demokracii, která bude už v pondělí rozhodovat o tom, jestli dohodu s Kanadou - CETA - podpoří. Schválení prosazuje mimo jiné její předseda a německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

Na rozdíl od smlouvy s Kanadou, která už je dojednaná a s níž nakonec němečtí politici nejspíš vysloví souhlas, bude cesta k dohodě s USA - TTIP - v Německu výrazně složitější a téměř nikdo nepředpokládá, že si ji podaří uzavřít do konce funkčního období amerického prezidenta Baracka Obamy.

Kritici dohod TTIP a CETA se obávají mimo jiné zásahů nadnárodních korporací do pravomocí jednotlivých států, a vnímají je proto jako nedemokratické.

Odpor německé veřejnosti je silný. Loni demonstrovalo v Berlíně proti těmto smlouvám více než 150 tisíc lidí. Vláda kancléřky Merkelové dohody podporuje.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme