Den hudebních obchodů spojí diskofily a podpoří comeback vinylů

Vinyly jsou znovu v kurzu a právě dnes mají svůj den. Třetí dubnová sobota totiž už tradičně patří nezávislým obchodům s deskami po celém světě. Svátek těch, kteří na gramofonové desky nedají dopustit, už překročil i české hranice, takže se ho účastní také některé tuzemské obchody s LP. Zájem o vinyly dnes mají vzbudit početné reedice desek vydané speciálně u této příležitosti. Record Store Day po celém světě doprovázejí i živá vystoupení umělců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gramofon

Gramofon | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

"Block buster, výběr 20 hitů - to je první deska, kterou jsem si koupil. Poprvé jsem měl něco opravdu svého. To album jsem si sám vybral, sám jsem ho pro sebe objevil,“ říká tvář letošního Dne hudebních obchodů Dave Grohl, americký rockový zpěvák, kytarista a frontman skupiny Foo Fighters.

"Skladba Frankenstein od The Edgar Winter Group, která je na mém prvním vinylu také, mi změnila život. Kvůli ní jsem chtěl být v kapele, vystupovat a dělat muziku. Myslím, že kdybych tenkrát do toho malého obchůdku s LP nešel, bylo by dnes všechno jinak."

Přehrát

00:00 / 00:00

Renesanci vinylů podpoří Record Store Day - Den hudebních obchodů, popisuje Tea Parkanová

Vinylové desky se v posledních letech znovu vracejí do módy. Proč?

„Lidi potřebují něco vlastnit, což při stahování, streamování není. Kvalitativní rozdíl ve zvuku - nemyslím, že je to ten hlavní důvod, proč si lidi desky kupují. Ten zásadní důvod je vlastnit desku jako artefakt,“ zauvažoval hudební redaktor Radia Wave Jiří Špičák.

Trocha nostalgie i obřadu

A tak dnes starší i mladší posluchači oprašují gramofony a vracejí se k poslechu, který často charakterizují jako soustředěný a opravdový.

"Vložit desku do gramofonu je moje nejoblíbenější fyzická aktivita a podle mě lidé, kteří nekupují vinyly, přicházejí o velké potěšení," zamýšlí se mladý Brit v upoutávce na letošní Record Store Day v ostrovních hudebních obchodech.

Podobně jako další fanoušci desek tvrdí, že jejich poslech není jen o hudebním zážitku. Podle Jiřího Špičáka je nepostradatelnou součástí vinylu i jeho obal.

Klasická elpíčka zažívají renesanci. Jejich kouzlu propadly i mladší generace

Číst článek

"Dnes už existuje generace posluchačů, kteří nevědí, jak obal jejich oblíbené desky vypadá. Tenkrát v 60. a 70. letech se na obal kladl důraz, a to se dneska vrací."

Den hudebních obchodů vzniknul jako svátek nezávislých labelů. Jejich podpora je podle Dava Grohla stejně důležitá, jako to, aby malé obchody s LP nezanikly.

„Je důležité, aby tu nezávislé obchody s deskami zůstaly; aby v nich mohla najít svou inspiraci i generace našich dětí. Třeba pak budou pulty obchodů plnit právě jejich desky."

mkp, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme