Devizové a akciové trhy reagují na vývoj v Řecku relativně dramaticky

Eurozóna neprodlouží záchranný program pro Řecko. Řecké banky jsou zavřené, neotevřela ani aténská burza – bude to tak celý týden. Omezení se týkají i výběrů z kont. Problémy Řecka nejsou žádnou novinkou a vyostření situace se čekalo každým dnem, přesto reagují finanční trhy relativně dramaticky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Jde o první rychlé reakce navychýlení z rovnováhy. Obchodníci se bojí, aby nezaspali. Dá se předpokládat, že postupně se situace na globálních trzích zklidní.

Rychlá reakce byla klasicky vidět na asijských burzách, které začaly obchodovat jako první. Hned také začaly rychle oslabovat, jejich indexy klesají o jedno až tři procenta.

Například tokijská burza už dnes oslabení o 2,5 procenta nezmění, protože tam končí obchodování. Podobně na tom jsou Jižní Korea, Singapur, Tchaj-wan a Sydney.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak reaguje finanční svět na nejnovější vývoj v Řecku, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Rovněž evropské burzy zahájily dnešní den prudkým poklesem o tři až pět procent. Na pražské burze nejvíc oslabují banky, Erste dokonce až o šest procent.

Začalo oslabovat také euro. Evropská měna nejprve prudce propadla, postupně ale ztráty umazává. Přesto je stále výrazně níže – proti úrovni z pátku je přibližně o 1,5 procenta slabší vůči dolaru, k japonskému jenu ztrácí o více než dvě procenta.

To je dáno také tím, že zároveň zpevňují měny považované za bezpečné investice. Kromě švýcarského franku jde právě o japonský jen. Posiluje také dolar.

Věřitelé prý dali řecké vládě poslední nabídku, jak zabránit hrozícímu chaosu

Číst článek

Jako bezpečná investice je vnímáno také zlato. Jeho ceny vzrostly přibližně o půl procenta. Na druhé straně zlevnila ropa, její ceny dnes klesly o procento.

Dá se předpokládat, že dnes budou k vidění zajímavé výkyvy na všech trzích, většina analytiků se ovšem shoduje, že by měly být jen dočasné. Což už je patrné na euru, které po počátečním otřesu přeci jen malinko snižuje ztráty.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme