Do Milána míří evropské a asijské politické špičky. Řeč bude hlavně o obchodu

Přilákat do Evropy asijské investice výměnou za pokročilé technologie. Takový je cíl některých světových lídrů, kteří se dnes sjíždějí do Milána. Začíná tam dvoudenní evropsko-asijský summit. Hostitelská země Itálie v předvečer konference podepsala s Čínou obchodní kontrakty v hodnotě přesahující 200 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropsko-asijský summit ASEM v Miláně

Evropsko-asijský summit ASEM v Miláně | Foto: Viktor Daněk | Zdroj: Český rozhlas

„Evropa je pro Asii hlavním exportním trhem a zdrojem technologických inovací,“ podtrhl význam summitu stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Českou republiku dnes v Miláně zastupuje prezident Miloš Zeman. Také on chce podpořit vzájemné investice mezi Českem a Asií. Summit ale může podle analytiků přinést kromě peněz také průlom do řešení některých konfliktů.

V pátek se pravděpodobně sejdou prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko. Na výjimečném setkání se pokusí dohodnout na obnovení dodávek ruského plynu.

Evropsko-asijský summit ASEM v Miláně, kongresové centrum | Foto: Viktor Daněk

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme