Dohoda OPEC o omezení těžby ropy v nedohlednu. Írán svou produkci nezmrazí

Světové ceny ropy dnes ztratily většinu pondělních, více než tříprocentních, přírůstků. Vyhlídky na dohodu světových producentů o omezení těžby a zmírnění vysokého přetlaku nabídky na trhu slábnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny ropy se drží velmi nízko

Ceny ropy se drží velmi nízko | Zdroj: Reuters

Je to hlavně kvůli tomu, že se na neformální schůzce v Alžírsku stále nedaří překlenout rozdíly v postojích Saúdské Arábie a Íránu.

OPEC a Rusko se snažily uzavřít dohodu o zmrazení těžby už na začátku tohoto roku. Jednání ale zkrachovala, protože Írán nechtěl omezovat svou těžbu, dokud se mu nepodaří zvýšit produkci na úroveň před sankcemi.

Ty vůči Íránu v minulých letech uplatňovaly západní země. Jednání v Alžírsku ale k rámcové dohodě nesměřují. Obě strany, a to jak Saúdové, tak i Íránci, říkají, že chtějí nejdříve znát názory trhu i zákazníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Saudská Arábie požaduje po Íránu, aby zmrazil zásoby své těžby. Na oplátku slibuje snížit těžbu své ropy.

Jednání se zúčastnili všechny členské země OPEC. Saúdská Arábie nabídla, že sníží svou těžbu, pokud Írán slíbí, že svou produkci zmrazí. Saúdskoarabský král Salman se navíc rozhodl citelně snížit platy a příplatky vysokým vládním činitelům.

Menší země jsou "v zajetí"

„Saúdskoarabský král i korunní princové se snaží změnit přístup ke své ekonomice a komoditám. Zdroje, které byly dříve laciné, protože byly financovány státem z výtěžků z ropy, tak by nyní měly nabýt své reálné hodnoty,“ komentuje toto rozhodnutí analytik Petr Hlinomaz.

Podle něj nízké ceny ropy dopadají mnohem tvrději i na menší země, jako je Venezuela. I když se prý mluví o tom, že mezi zeměmi OPEC panuje nejednotnost, tak státy s malou produkcí jsou v určitém zajetí toho, jakým způsobem se Saúdská Arábie chová.

"Snížením vlastní těžby by menší státy totiž uvolnili trh velkým hráčům. Momentálně se cena ropy pohybuje mezi šedesáti a sedmdesáti dolary za barel," dodává Hlinomaz.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme