Egypt oznámil nález dosud největšího ložiska zemního plynu ve Středomoří

Nález největších zásob zemního plynu ve Středomoří ohlásil Egypt. Podmořské ložisko vzdálené necelých 200 km od pobřeží může rozhýbat egyptskou ekonomiku. Nový objev by ale mohl změnit obchod s plynem i v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami | Zdroj: Reuters

„Tento objev je největším nálezem ložisek plynu v historii Egypta a zároveň největším objevem ve Středozemním moři. Zásoby se odhadují na téměř trilion metrů kubických zemního plynu. Celé ložisko leží ve výlučné ekonomické zóně Egypta,“ řekl pro egyptskou televizi Ásima mluvčí ministerstva ropného průmyslu Hamdí Abd al-Azíz.

Pokud údaje odpovídají skutečnosti, pak se jedná o přelomový milník pro egyptskou ekonomiku. Egypt je totiž závislý na dovozu ropy i plynu. Celá tamní energetika je závislá na zemním plynu, tři čtvrtiny elektrické energie se vyrábějí v plynových elektrárnách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nálezu největšího ložiska zemního plynu ve Středomoří mluvil z Egypta zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Podle odhadu vlády by Egypt mohl být během tří až čtyř let v dodávkách plynu soběstačný a zásoby by mohly vystačit na celá desetiletí.

Objev navíc může upevnit pozici současného egyptského prezidenta, kterému by pomohl umožnit dalekosáhlé plány na obnovu země.

S určitým znepokojením sleduje nový egyptský nález Izrael, který mimo jiné plánoval těžbu z vlastních podmořských ložisek plynu i rozšíření dodávek do Egypta.

Ten se však nyní může stát exportérem, a to dokonce i do evropských zemí.

Štěpán Macháček, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme