Ekonomika USA ve třetím čtvrtletí stoupla o 5 procent, nejvíce za 11 let

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí stoupla o rovných pět procent, tedy nejrychlejším tempem za posledních 11 let. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo obchodu. Opravilo tak svůj předchozí odhad, podle kterého růst zpomalil na 3,9 procenta ze 4,6 procenta ve druhém čtvrtletí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova FEDu ve Washingtonu

Budova FEDu ve Washingtonu | Zdroj: Reuters

„Bylo to příjemné překvapení, protože růst byl podstatně rychlejší ve všech komponentech HDP. To znamená primárně spotřeby domácností, které přesahují zhruba dvě třetiny, a taktéž stavebnictví, ale i export. Byl to překvapivý výsledek,“ poznamenal investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo odhad hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí zvýší pouze na 4,3 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak překvapivý je růst americké ekonomiky, komentuje investiční bankéř Ondřej Jonáš

Většina ekonomů podle agentury AP očekává, že ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst zpomalí na zhruba 2,5 procenta. V celém příštím roce však ekonomové počítají s růstem kolem tří procent, což by představovalo nejrychlejší tempo od roku 2005.

„Myslím si, že začnou sílit hlasy těch, kteří říkají, že trh možná bude přehřátý, a centrální banka bude muset ve druhém čtvrtletí příštího roku přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb,“ dodává Jonáš.

Dobrá kondice americké ekonomiky znamená podle Jonáše také větší poptávku po vývozu do Spojených států.

„V situaci, kdy Japonsko je v recesi, kdy eurozóna je spíše v malátném stavu, kdy BRICs zpomalují nebo v případě Ruska kolabují, to bude pro světovou ekonomiku určitá výzva,“ dodal Jonáš s tím, že výsledky v USA jsou povzbudivé, protože můžou táhnout zbytek světa.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme