Emirates nasazuje na každodenní linku Praha-Dubaj obří Airbus A380

Největší dopravní letadlo na světě začíná létat pravidelně do Česka. Letecká společnost Emirates nasazuje od 1. května obří Airbus A380 na linku z Dubaje do Prahy. Stroj s kapacitou 519 cestujících na ní bude létat každý den. V Dubaji budou mít pasažéři možnost přestoupit na spoje do Asie, Afriky i Austrálie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun Airbus A380 přistál na letišti Václava Havla

Letoun Airbus A380 přistál na letišti Václava Havla | Foto: Filip Jandourek

„Pro mě je to nejkrásnější letadlo, které můžu vidět. Tento kultovní stroj je unikátní tím, že má obrovskou kapacitu a na rozdíl od jiných širokotrupých letadel má dvě paluby,“ nemůže se dočkat nedělního odpoledne David Hloušek a další spotteři, tedy fanoušci letectví z Klubu letecké fotografie.

S Davidem půjde i jeho nastávající manželka. „Tento koníček je poměrně nakažlivý, takže když se dozvěděla, čím se zabývám ve volném čase, tak řekla: Vezmi mě s sebou,“ vysvětluje Hloušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší letadlo na světě Airbus A380 bude v Praze každý den. Letecká společnost Emirates nasazuje stroj s kapacitou 519 cestujících

A380 je ve světě letecké dopravy fenomén. „Někteří cestující, pokud si mohou vybrat, nás žádají, aby letěli právě Airbusem A380, byť by měli čekat v transferující destinaci třeba dvě tři čtyři hodiny. Ale počkají si na to,“ říká Jan Štilec z cestovní agentury Fly United, která se zabývá prodejem letenek.

V provozu je Airbus A380 jedenáct let. Získal si přízeň cestujících mimo jiné svým luxusním vybavením, ale svými parametry je výhodný i pro dopravce.

„Je na něm větší podíl nových materiálů. Je mnohem modernější nejenom z hlediska konstrukčního, ale hlavně je nesmírně ekologické. Má tiché motory a nízkou spotřebu, což je výhodné i pro provozovatele z hlediska nákladů na dopravu,“ vysvětluje letecký publicista Martin Salajka.

Aerolinky Emirates jsou, pokud jde o letadla A380, nejváženějším zákazníkem firmy Airbus. Ze 184 strojů v provozu jich 77 patří právě Emirates a dalších 65 si už objednaly.

Kvůli A380 upravili stojánku

V Dubaji jim slouží samostatný terminál. Létají odtud do čtyř desítek destinací po celém světě. V Praze budou A380 přistávat k terminálu jedna, kde letiště upravilo stojánku 14 tak, aby jí mohlo projít bez zdržení 500 cestujících, které může letadlo přepravit.

„Byl upraven nástupní most, který je nově tříchobotový a umožňuje tak až o třetinu rychlejší odbavení těchto velkých strojů. Zároveň s tím byla upravena odletová čekárna, kde cestující čekají na odlet,“ říká Marika Janoušková z Letiště Praha.

Airbus A380 | Foto: Airbus

„Bylo samozřejmě potřeba upravit i počty rentgenových zařízení při bezpečnostní kontrole při vstupu do tohoto gatu. Cestující tedy v čase odbavení de facto vůbec nepoznají, že cestují takto velkokapacitním letounem,“ ujišťuje Janoušková.

„Máme řadu cestujících, kteří přestupují v Dubaji a létají do vzdálenějších destinací. Řada těch, kteří létají za byznysem, využívá linky do Tokia, Vietnamu nebo Hongkongu. Z hlediska dovolených jsou neoblíbenější Maledivy, Seychely, ale i vzdálenější destinace jako Nový Zéland, Austrálie,“ vypočítává Jan Štilec.

Do české metropole létá společnost Emirates pět let. Za tu dobu na této lince přepravila víc než milion cestujících a očekává, že A380 jejich počet výrazně zvýší.

Jaroslav Skalický, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme