Ferdinand Porsche by slavil 140. narozeniny, prodej vozů jeho značky stále roste

Zakladatel slavné automobilky a konstruktér Ferdinand Porsche by dnes oslavil 140 let. Rodák z českých Vratislavic nad Nisou je autorem například legendárního automobilu Volkswagen Brouk, který je nejdéle vyráběný vůz s největším počtem vyrobených kusů beze změny designu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expozice vozů Porsche ve výrobním závodě v  Lipsku

Expozice vozů Porsche ve výrobním závodě v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Ferdinand Porsche také za 2. světové války spolupracoval s nacisty a vyvíjel pro ně tanky a obrněnou techniku. Dnes si lidé značku Porsche spojují hlavně s luxusními vozy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o vozy luxusních značek roste, zjistila Zuzana Petráňová

Podle aktuálních statistik Svazu dovozců automobilů prodej jejích vozů v Česku roste. Od ledna do července si lidé koupili 213 automobilů této značky, což je téměř o polovinu více než loni.

Celkem německá automobilka v Česku od roku 1992 prodala více než 2000 sportovních a luxusních vozů a letos oficiální dovozce očekává další růst. Obecně trh s luxusními automobily roste nejen v Česku, ale i v zahraničí, a to bez ohledu na finančí krizi.

„Je to možná dáno i tím, že se nejluxusnější vozy berou i jako dobrá investice,“ říká šéfredaktor serveru Autoweek.cz Vladimír Rybecký.

Ferdinand Porsche | Foto: bundesarchiv.de Creative Commons (CC BY 3.0)

„Protože na rozdíl od normální produkce u mnoha z těchto modelů cena moc neklesá a udržuje si hodnotu po mnoha let.“

Pro zajímavost, jeden majitel z Česka si letos pořídil nejdražší sériově dělaný model automobilky, hybridní supersportovní model Porsche 918 z limitované edice, jehož cena začíná na téměř 22 milionech korun.

Do Česka míří i Rolls-Royce

Nově bude mít v Česku své oficiální zastoupení další světově známá automobilka, která vyrábí luxusní vozy. Jedná se o britskou značku Rolls-Royce, která je považována za symbol automobilového luxusu.

Tento krok automobilky je reakcí právě na zmíněnou zvyšující se poptávku. Zatím to vypadá, že autosalon bude v Praze v Pařížské ulici a prodávat by měl začít v příštím roce.

Rolls-Royce | Foto: Lída Křesťanová

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme