Francie chce zastavit jednání o euroamerické dohodě TTIP, USA chtějí smlouvu do konce roku

Francouzská vláda v září požádá Evropskou komisi, aby zastavila jednání o dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Řekl to státní tajemník francouzského ministerstva zahraničního obchodu Matthias Fekl. Vyjednávání o takzvaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) podle něj již nemá politickou podporu Francie. Bílý dům přitom dnes oznámil, že USA nadále hodlají dosáhnout této dohody do konce letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyjednávání o Transatlantické dohodě mezi USA a EU probíhá od roku 2013. Rostoucí odpor a znepokojení veřejnosti v poslední době podpořil únik materiálů

Vyjednávání o Transatlantické dohodě mezi USA a EU probíhá od roku 2013. Rostoucí odpor a znepokojení veřejnosti v poslední době podpořil únik materiálů | Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0, Barcelona En Comú

„Politická podpora Francie k těmto jednáním již neexistuje a Francie požaduje zastavení těchto jednání,“ řekl podle agentury AFP Matthias Fekl rozhlasové stanici RMC.

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel již v neděli řekl, že rozhovory o volném obchodu mezi Evropany a Američany v podstatě zkrachovaly. Podle něj v průběhu čtrnácti kol rozhovorů o TTIP se zástupci ani jedné strany nedokázali dohodnout na žádné z 27 diskutovaných kapitol. Gabriel poznamenal, že krach jednání není nikdo schopen veřejně přiznat.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas ale v pondělí prohlásil, že vyjednávání naopak vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy.

Zdůraznil také, že komise má k dojednání takzvaného Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) mandát od všech členských zemí unie a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na posledním summitu EU od lídrů zemí unie znovu dostal mandát tato jednání dokončit.

Jednání o TTIP podle americké strany postupují

Bílý dům v noci na dnešek uvedl, že Washington nadále hodlá dosáhnout dohody o volném obchodu s EU do konce letošního roku.

Mluvčí šéfa Úřadu obchodního zmocněnce USA Michaela Fromana německému listu Der Spiegel dnes řekl, že jednání o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy plynule postupují. Podle agentury Reuters řekl, že "vyjednání v podstatě zaznamenávají stálý pokrok."

Američané a Evropané o takzvaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) jednají už tři roky. Obě strany chtěly dokončit rozhovory do konce tohoto roku, všechny sporné body se ale zatím vyřešit nepodařilo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme