General Motors plánuje v Číně vyrábět úsporné motory

Největší americká automobilka General Motors hodlá společně s čínským partnerem SAIC Motor vyvíjet motory a převodovky pro malé modely s nízkou spotřebou. Ohlášená spolupráce pomůže GM uspokojit poptávku po malých městských automobilech a snížit náklady na vývoj úsporných technologií pro americký trh, kde bude muset do roku 2016 splnit přísnější normy pro spotřebu pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská lidová republika

Čínská lidová republika | Foto: Emanuel Macoun

Automobilka GM provozuje v Číně se SAIC společný podnik Shanghai GM, ve kterém má čínský partner od loňského prosince mírnou většinu. Čína už loni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník serveru www.czcn.org Lukáš Brzák hovoří o čínské ekonomice

Z jakého důvodu chtějí v Číně vyrábět i další světové automobilky? „Čína je největším automobilovým trhem světa. Proto se všechny světové automobilky snaží přesunout svoji výrobu do Číny, aby mohli na tomto největším trhu prodávat své automobily s největším ziskem,“ uvedl spolupracovník zpravodajského serveru czcn.org Lukáš Brzák.

Čína vládne nejen automobilovému průmyslu

Všechna ekonomická fakta ukazují, že Čína má bezkonkurenčně nejnižší náklady na výrobu nejen automobilů, ale i dalších produktů. Do této země se přesouvají i další průmyslová odvětví. „Je to například vývoj a výroba mobilních telefonů a vše co se týká informačních komunikací,“ říká Lukáš Brzák.

Čína je v současnosti jedničkou v některých odvětvích ve světové výrobě. „Dominuje stále ve výrobě výrobků s nižší přidanou hodnotou. Například textilní výroba je dominantní a jakýkoli produkt, který běžně nosíme z devadesáti devíti procent pochází z Číny. Podstatné je to, že hlavní vývoj se přesouvá právě do této země,“ dodává Lukáš Brzák. Čína se nedávno stala druhou největší ekonomikou světa.

Roman Chlupatý, David Hartmann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme