Hackeři vykradli z bank téměř miliardu dolarů. Operovali prý i v Česku

Mezinárodní organizovaná skupina počítačových hackerů vykradla ze stovky bank až miliardu dolarů. Klienti to poznat nemohli, protože hackeři necílili na jednotlivé účty, ale vyváděli prostředky patřící přímo bankám. Antivirová firma Kaspersky Lab oznámila, že gang operoval i v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Hackeři podle zprávy společnosti Kaspersky Lab postupovali organizovaně. Z Ruska, Číny a Ukrajiny rozeslali v roce 2013 podvodné e-maily zaměstnancům bank, a nainstalovali jim tak software, který odesílal údajným pachatelům data přímo ze srdce finančních institucí.

Hackeři pak informace zneužili k tomu, aby z účtů bank převáděli peníze na svá vlastní konta nebo aby přinutili bankomaty vydávat peníze v předem určený čas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hackerském útoku na banky mluvil redaktor Viktor Daněk. Podrobnosti doplnil regionální manažer společnosti Kaspersky Lab Jan Sekera

Gang napadal většinou ruské banky, podle dostupných informací se problém ale týká amerických, evropských a japonských bankovních domů.

Podle regionálního manažera společnosti Kaspersky Lab je útok mimořádný jak svým rozsahem, tak provedením.

„Určitě mnoho organizací zaskočila ta inovace, jak se dostat do firmy. Zvláštní je to i tím, že útočníci nešli po koncových uživatelích, což je dneska velmi rozšířené a efektivní, ale šli rovnou do banky, a snažili se napadnout ty správné počítače uvnitř banky a zneužít je ve svůj prospěch,“ vysvětluje Sekera.

„Největší slabinou každé organizace je uživatel, který dostává e-maily a otevírá je, může do banky nebo do jiné firmy donést flash disk nebo cédéčko, kde může něco být,“ uvádí zástupce Kaspersky Lab.

Běžní klienti jsou snazším cílem

Finanční instituce oslovené Českým rozhlasem ale žádný hackerský útok nezaznamenaly. „Skupina ČSOB v poslední době žádné kybernetické útoky vedené přímo proti bance nezaznamenala. Spíše evidujeme útoky, které jsou vedeny proti našim klientům, tzn. koncovým uživatelům typicky třeba internetového bankovnictví,“ říká Martina Slavíková ze skupiny ČSOB.

Klienti jsou totiž pro počítačové piráty daleko snazším cílem. Stejně tak je na lidech, aby na internetu dodržovali bezpečností pravidla.

Rádio v mobilu - iRadio ČRo | Foto: Honza Ptáček

„Aktualizovat jak u svého počítače, tak chytrého telefonu antivirové programy. Do telefonu stahovat pouze aplikace a aktualizace z prověřených oficiálních zdrojů,“ radí Martina Slavíková.

„A samozřejmě chránit svoje citlivé údaje, jako jsou heslo a přístupový kód do internetového bankovnictví. V žádném případě by neměli třeba přeposílat 3D secure SMS, kterými se potvrzují platby,“ dodává.

Při útocích hackerského gangu nepřicházeli o peníze klienti, ale samotné banky. Plné znění zprávy o kybernetických útocích se společnost Kaspersky teprve chystá zveřejnit. Už teď ale firma na dopadení pachatelů spolupracuje s Interpolem.

Simona Bartošová, mka, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme