Hašteřící se G20 slibuje, že zabrání měnové válce

Představitelé G20 chtějí zabránit měnové válce. Tímto slibem končí dvoudenní summit dvaceti nejvyspělejších zemí světa. Jejich lídři v Jižní Koreji vyjádřili vůli řešit globální napětí i rizika vyplývající z devalvace měn, spory s Čínou ohledně omezení jejího exportu ale trvají i nadále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hašteřící se G20 slibuje, že zabrání měnové válce

Hašteřící se G20 slibuje, že zabrání měnové válce | Zdroj: ČTK

Země G20 budou směřovat k tržně určovaným směnným kurzům a zároveň se mají vyhýbat devalvaci měny motivované získáním konkurenční výhody při obchodování, uvádí se v závěrečném komuniké.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích summitu G20 mluvil na Rádiu Česko Evžen Kočenda z Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium

V pořadí pátý summit od finanční krize v roce 2008 tak žádnou konkrétní dohodu nepřinesl, přesto se nejvyšší představitelé dvacítky vyspělých i rozvíjejících se ekonomik chtějí přetrvávajícími rozdíly zabývat už v první polovině příštího roku.

Rozhovory v Soulu poznamenal hlavně spor mezi Spojenými státy a Čínou ohledně podhodnoceného jüanu, a také kritika rozhodnutí americké centrální banky napumpovat do ekonomiky 600 miliard dolarů.

Komunistická vláda si dobře uvědomuje, že jde o udržení její moci, nemůže si tedy dovolit nějaké skokové uvolnění měny ohrožující čínský export kvůli zdražení výrobků a tím i negativní dopad na společnost.

Už nyní roste cena pracovní síly v Číně, zvyšují se požadavky na mzdy, například na jihu země, v Kuang-tungu, který je průmyslovým srdcem Číny je dokonce nedostatek kvalifikovaných lidí i dělníků. Čína si tedy o uvolnění měny rozhodne sama, až uzná za vhodné.

V nejlidnatější zemi světa jsou totiž tisíce firem závislých na exportu, větší uvolnění měny by je položilo a pro udržení moci současného režimu v Pekingu je nezbytné právě i udržení sociální stability.

Rozvolňování spolupráce

„Výsledky summitu G20 nejsou nijak převratné. Jeden výsledek, který stojí za to je ten, že vlády zemí G20 se dohodly na tom, že nebudou dělat měnové devalvace. Na druhou stranu to není úkol, který by byl až tak těžko splnitelný. Za současného stavu by bylo provádění masivních devalvací velice obtížné,“ říká Evžen Kočenda z Centra pro ekonomický výzkum a doktorské studium.

Největší spory se vedou o směnné kurzy. Podle Kočendy je nejdůležitější, aby byly co nejstabilnější, aby nedocházelo k obrovským výkyvům. V opačném případě by byly bity firmy.

„Myslím si nicméně, že jak se jednotlivým ekonomikám začíná dařit lépe, dochází k rozvolňování skutečné, nebo jen deklarované spolupráce. Osobně jsem na nějakou skutečně aktivní spolupráci G20 dívám skepticky,“ dodává Evžen Kočenda.

Robert Mikoláš, Helena Berková, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme