Hello Kitty slaví 40 let, bílá kočka vydělává miliardy dolarů

Nejbohatší kočka světa slaví kulaté narozeniny. Hello Kitty se před čtyřiceti lety zrodila v Japonsku. Produkty s touto postavičkou od té doby doslova dobyly svět a dnes vydělávají miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hello Kitty

Hello Kitty | Zdroj: ČTK

Bílou kočku s červenou mašlí vytvořila japonská designérka Juko Šimizu pro společnost Sanrio.

Kitty spatřila světlo světa 1. listopadu 1974. O dva roky později se začala prodávat ve Spojených státech, a tím si zajistila nesmrtelnou slávu.

Symbol japonské pop kultury se poprvé objevil na plastové peněžence. Zejména mladé dívky si ho rychle oblíbily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hello Kitty slaví čtyřicáté narozeniny. Bílá kočka s červenou mašlí se zrodila v Japonsku. Podrobnosti zjišťoval Robert Mikoláš.

V obchodech se tak postupně prodávaly další a další výrobky, na kterých mává rukou dětem i dospělým dobrosrdečná postavička milující maminčin jablečný koláč.

Alespoň tak to tvrdí majitelé Kitty, kteří nezapomněli ani na její rodinu. Kitty tak má dvojče Mimmi a miluje hudbu, umění a angličtinu.

Od roku 1987 můžou fanoušci vidět Hello Kitty také v animovaných seriálech. Geometrickou řadou se šíří i počet produktů, které nesou její jméno a nejčastěji se nabízejí v růžovo-bílé barvě.

Zájemci mohou s motivem japonské kočky koupit například pouzdra na mobilní telefony, kabelky, deštníky, boty, laptopy, spodní prádlo nebo různé pamlsky jako sušenky, jogurty a zmrzliny. Dokonce lze sehnat hračku v podobě samopalu AK-47 s logem Hello Kitty.

Svět je touto postavičkou dnes už tak poblázněn, že prodej předmětů s bílou kočkou už představuje sedmimiliardový byznys.

Hello Kitty | Foto: Reuters

Robert Mikoláš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme