Čínská ekonomika zpomaluje

Tempo růstu čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí mírně zpomalilo. Meziročně tak Čína od dubna do června posílila o 10,3 procenta po bezmála dvanáctiprocentním růstu v prvním čtvrtletí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Pekingu se tak daří záměr zchladit alespoň do určité míry hospodářský růst a společně s tím i spekulace o možné bublině v realitním sektoru. Akciové trhy na zprávu o zpomalení, které bylo o něco výraznější než ekonomové očekávali, reagovaly dnes po ránu mírným oslabením.

Vrchní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš si myslí, že Čína bude i nadále pokračovat ve zpomalování, nebude ale nijak dramatické.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpomalení čínské ekonomiky diskutovali vrchní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš a hlavní analytik makléřské společnosti Capital Partners Josef Stoulil.

„Má zpomalování na rozdíl od mnoha vyspělých světových ekonomik ve svých rukách. K utahování měnových kohoutů sáhla proto, že se ekonomika už přehřívala. Na konci roku klidně může znovu pěnězovody povolit, rozjet fiskální expanzi a vrátit ekonomiku k potenciálnímu růstu,“ řekl Bureš.

Zpomalování tempa růstu čínské ekonomiky se už projevilo na burze v Šanghaji a Honkongu. Například čínský index Šanghaj Compozite byl za první pololetí výkonnostně jeden z nejhorších, klesl o 26 procent.

Podle hlavního analytika makléřské společnosti Capital Partners Josefa Stoulila má ale Čína stále obrovský potenciál. „Zásoba firem v Číně a klientská základna je veliká, takže akciové trhy mají stále obrovský potenciál, i když v poslední době poněkud zaostávají.“

Nicméně investoři se teď podle Stoulila kloní spíše k Brazílii a Indii a překvapivě i k Austrálii.

Kolaps zatím nehrozí

Experti stále častěji spekulují o přehřívání čínského realitního sektoru a o kolapsu, který v souvislosti s tím čínským bankám i celé ekonomice hrozí. Podle Bureše se to úplně vyloučit nedá, v horizontu půl roku až roku ale žádné nebezpečí nevidí.

Připomněl, že největší čínské banky jsou vlastněné státem a nemusí tam proto fungovat důkladná kontrola, jestli jsou úvěry poskytovány skutečně efektivně, nebo jestli jsou třeba na politickou objednávku. Čínská administrativa si ale tato rizika zřejmě uvědomuje a právě proto sáhla k utahování měnových kohoutů.

Analytik Stoulil vidí stále potenciál v čínském spotřebitelském sektoru, v zemědělství a v oblasti vzdělávání, kde má vláda velké plány. Nebál by se ani investice do telekomunikací nebo zelené energie.

Ekonom Bureš se domnívá, by se měl v Číně v budoucnu projevovat odklon od exportně orientované ekonomiky k ekonomice zaměřené více na domácí trh.

„Bude to určitě podmíněné reformami v sociálním systému, na trhu práce i v kurzovém režimu. Větší potenciál vidím v domácím trhu, v maloobchodu, než v tradičních čínských exportních odvětvích,“ dodal Bureš.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme