Čínské banky skupují ve velkém americké dolary

Čínské státní banky začaly skupovat americké dolary. Velký zájem o měnu Spojených států přichází krátce poté, co Peking rozhodl o postupném uvolňování kurzu jüanu. Čínská měna v reakci na to vystoupala na své pětileté maximum vůči dolaru. Čína od téměř fixního kurzu vůči americké měně navíc odstupuje před summitem zemí G20.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Čínská centrální banka v úterý stanovila nový základní kurz jüanu, který je ve srovnání s pondělkem o 0,43 procent silnější vůči americkému dolaru. Podle pozorovatelů jde o vstřícný krok, kterým chce Peking zmírnit kritické hlasy obviňující Čínu, že získává nečestné obchodní výhody.

Uvolnění jüanu přivítal i americký velvyslanec v Pekingu, podle kterého toto rozhodnutí přispěje ke zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Přesto v Kongresu Spojených států pokračuje legislativní proces, na jehož konci může být schválení zákona, který by Čínu přinutil k výrazné revalvaci.

Peking zavedl prakticky fixní kurz vůči dolaru v červenci 2008 v reakci na globální finanční krizi, výraznější uvolnění jüanu ale i nadále odmítá.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme