Investoři loni vydělali na kávě, naopak prodělali na rublu nebo zlatu

Drobní investoři mohli loni vydělat na některých zemědělských plodinách, se kterými se obchoduje na burze. V kurzu byla například káva nebo pšenice. Při nákupu velkých objemů vynesly hodně peněz i americké nebo indické akcie. Investoři naopak prodělali třeba na ropě nebo některých měnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražení kávy

Pražení kávy | Foto: Lenka Šipošová

Hvězdou loňských investic se stala káva. Komodita je přístupná i pro české investory a rok od roku se pro ně stává atraktivnější. Vedle známých a bezpečných investic, jako je zlato, totiž slibuje slušné výdělky.

Loni její hodnota na burze vzrostla o víc než 50 procent. Investor, který si předloni koupil třeba 120 tisíc liber kávy arabika, mohl loni vydělat zhruba 23 tisíc dolarů, tedy přes 550 tisíc korun.

„Káva těžila z neúrody a ze sucha v Brazílii, protože země je největším producentem a vývozcem této komodity,“ vysvětluje důvod růstu cen Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční společnosti Roklen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Investoři loni vydělali na kávě, naopak prodělali na zlatu nebo některých měnách. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Beneš

Pozornost investorů loni připoutaly i americké akcie technologických firem Facebook nebo Google. Akcie podle ekonoma Kovandy těžily především z oživení americké ekonomiky.

„Americké akcie těžily také z uvolněné politiky americké centrální banky, která pumpuje, lidově řečeno, na trhy nové dolary,“ přibližuje Kovanda.

Naopak investičním propadákem byl loni rubl. Ruská měna zažila neklidný rok kvůli dopadu sankcí, ukrajinské krizi a především poklesu cen ropy. Rubl ztratil ze své hodnoty proti dolaru za celý loňský rok podle agentury Bloomberg 45 procent.

Investory příliš nepotěšil ani vývoj cen zlata. Na začátku roku 2013 se jeho cena pohybovala pod 1700 dolary za trojskou unci.

Koncem loňského roku se už komodita obchodovala za zhruba 1200 dolarů za trojskou unci. Výrazný propad se nevyhnul ani ropě, severomořský Brent ztratil téměř 50 procent.

Zlato - ilustrační foto | Foto: Zoo Jihlava

„U těchto komodit máte vždy nějaké náklady na držení. Není to stejné jako u akcií, kde máte zisky z toho, že je držíte,“ upozorňuje Mikuláš Splítek, investiční specialista společnosti BrokerJet.

Pro investory, kteří se zaměřují na komodity, nebude letošní rok jednoduchý. Nečitelný je vývoj cen ropy a výrazné oživení není zatím vidět ani u zlata.

Do nového roku nevstoupily dobře ani některé měny. Česká koruna je proti euru i dolaru nejslabší za posledních několik let.

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme