Investoři se čím dál víc zajímají o whisky, její hodnota stále roste

Skotská i irská whisky není jen k pití. Vedle spotřebitelů slavný destilát láká i investory. Právě hodnota některé whisky za poslední měsíce prudce vzrostla a stala se alternativou ke komoditám, se kterými se běžně obchoduje na burze. Vydělat se na ní dá nejen v době hospodářské krize. Odborníci považují whisky za seriózní investici, která by ale měla být součástí promyšleného nákupu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabídka whiskey

Nabídka whiskey | Foto: Klára Stejskalová

Cena whisky – třeba oproti cenám akcií – stabilně roste. Například láhev ze skotské palírny Brora vyrobené v roce 1993 stála v té době kolem 90 eur. Aktuálně je její hodnota trojnásobně vyšší. To znamená, že se na internetové burze whisky obchoduje v přepočtu za 7,5 tisíce korun.

Už šest let existuje takzvaný whisky index. Některé značky a druhy whisky se v něm během té doby zhodnotily o víc než 600 procent. Hravě tak porazily výnosy z akcií nebo dluhopisů. Pořád ale platí, že whisky by měl být jen doplněk k investování, navíc hrozí, že se může investor při nákupu splést a koupit padělek. V tom je velké riziko nákupu tohoto produktu.

Láhev za 13 milionů korun

A které značky patří mezi nejhodnotnější? Třeba server CNN Money zmiňuje skotskou whisky Macallan. Jednu láhev získal anonymní kupec v aukci letos v lednu za rekordních 625 tisíc dolarů. To je v přepočtu víc než 13 milionů korun.

Láhev skotské Glenfidych z roku 1937 se zase před dvěma roky prodala v londýnské aukční síni Christie´s v přepočtu za 1,5 milionu korun. A protože světová poptávka po luxusních lahvích roste, dá se očekávat, že se zvýší i jejich cena. Navíc zásoba starší whisky je podle odborníků rok od roku menší a to zvyšuje její hodnotu.

Není whiskey jako whisky
Název whiskey pochází z irské gaelštiny, což znamená „voda života“. Tento fakt znamená, že se používala údajně pro své léčivé účinky. Tvar whisky je používán pro destiláty ze Skotska, Walesu, Kanady a Japonska, zatímco původní tvar whiskey je používán v Irsku a USA (wikipedia.cz)

„Já bych to zařadil do takové kategorie investic pro radost. Tak jako je investice do vína, do umění nebo do starých automobilů. Vstupní kapitál je poměrně vysoký, samotný investor už by měl mít nějaké zkušenosti, aby se nestal obětí podvodu,“ hodnotí investice do whisky analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Riziko, že vznikne třeba „whisky bublina“, jak to bylo v minulosti u jiných druhů investic, je podle odborníků malé. Analytici odhadují, že cenová bublina, jako byla před sedmi lety ve světě třeba u některých typů nemovitostí, zatím nehrozí.

V případě whisky se nejedná o masivní investování. Navíc odborníci radí, aby případný nákup whisky byl součástí širokého a promyšleného portfolia, které obsahuje třeba zlato, a ne jen jedním velkým a jednorázovým nákupem.

Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme