Japonská centrální banka snížila klíčovou úrokovou sazbu

Japonská centrální banka hodlá do ekonomiky napumpovat další peníze. Jak dnes oznámila, je připravena vykupovat a nebo brát do zástavy výměnou za likviditu aktiva v celkovém objemu až 419 miliard dolarů. K tomu banka také snížila klíčovou úrokovou sazbu na úroveň 0 až 0,1 %. Jen na tento překvapivý krok reagoval oslabením.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

#Japonsko2

#Japonsko2 | Foto: David Vávra

„Podle mého názoru jsou problémy Japonska příliš hluboké na to, aby šly vyřešit tímto jednoduchým způsobem. Hlavním problémem Japonska je obrovský dluh, který dosahuje zhruba 200 procent HDP a stále rostoucí role státu v ekonomice, která vede k vytěsňování soukromých investic a v podstatě dusí jakoukoli produktivní aktivitu,“ řekl na Rádiu Česko analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Pokud bude japonská centrální banka dále snižovat úrokové sazby, tak to bude podle něj vytvářet pouze další stimuly k tomu, aby se stát dále zadlužoval a aby se dále zadlužovaly i soukromé subjekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonská centrální banka hodlá do ekonomiky napumpovat další peníze. Podrobnosti má analytik X Trade Brokers Jaroslav Brychta.

„A nepovede to tedy k tomu kýženému efektu, aby dluhy byly omezovány. Takže si myslím, že problémy budou spíše dále narůstat a japonská ekonomika se z té stagnace, ve které se nachází už zhruba 15 let, nedostane,“ dodal.

Otázkou také podle analytiků zůstává, jak dlouhodobé účinky bude dnešní akce japonské centrální banky mít. Snahy některých zemí oslabit své národní měny totiž podle nich mohou vést k opětovnému posílení jenu - a to by japonské exportéry a tím i ekonomiku přidusilo.

Podle Brychty, země tím, že oslabuje svou měnu, ve skutečnosti vůbec nic nezískává. „Právě naopak. Vše, čeho dosáhne, je to, že musí vyměnit za stejné množství importu, které dříve dovážela, daleko vyšší množství vlastního exportu. Roste tak sice zaměstnanost, roste HDP, ale země ve skutečnosti nebohatne, protože sice vyrábí, ale prodává daleko levněji,“ vysvětlil.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme