Japonský jen se blíží svému patnáctiletému maximu

Japonský jen se blíží svému patnáctiletému maximu. I proto se dnes centrální banka rozhodla ponechat klíčovou úrokovou sazbu na úrovni 0,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Jak radní dodali v následném komentáři, silná měna by mohla ohrozit ozdravení ekonomiky, které závisí na konkurenceschopnosti japonského zboží na světových trzích. I přesto nadále očekávají ve druhém pololetí růst.

Podle analytiky společnosti Patria Davida Marka se Japonsko dlouhodobě potýká s ekonomickými problémy a žádná léčba dosud nezabrala. Japonsko je podle něj stabilně stagnující zemí, což má své výhody i nevýhody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj japonského jenu okomentoval analytik David Marek ve Světě o osmé Rádia česko

„Výhodou je to, že tamní měna je brána jako určitý bezpečný přístav, a i v období, kdy jiné ekonomiky procházejí výraznými turbulencemi, tak Japonsko kolísá víceméně kolem nuly. Takže ty zvraty, které můžeme vidět na dolaru, na euru, se japonského jenu příliš netýkají a zůstává nadále velmi stabilní,“ řekl Marek na Rádiu Česko.

„Vyhlídky japonské ekonomiky jsou bohužel stále stejné, takže se dá říci, není žádný důvod proč očekávat, že by se Japonsko mělo vymanit z dlouhodobé stagnace,“ dodal.

Do japonských dluhopisů aktuálně masivně investuje Čína. To podle Marka signalizuje obavy Pekingu z kolapsu dolaru a eura.

„Čínští představitelé avizují už dlouhodobě, že by chtěli diverzifikovat své devizové rezervy a že nejsou zcela spokojeni se svou silnou vazbou na americký dolar, a proto se hledá alternativa.“

„A samozřejmě musí se hledat mezi těmi zeměmi, které nabízí rozvinutý kapitálový trh a příslušné instrumenty. Takže proto je Japonsko zastoupeno v devizových rezervách Číny čím dál tím více,“ vysvětlil Marek.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme