Kalifornie zamítla část plánu na řešení ‚Dieselgate'. VW nejspíš zaplatí víc

Automobilce Volkswagen v americké Kalifornii nevyšel plán na částečné řešení takzvané aféry Dieselgate. Kalifornské úřady zamítly její návrh, který počítal s tím, že koncern část aut s upravenými měřiči emisí opraví. Místo toho je automobilka nejspíš bude muset vykoupit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: Fotobanka Pixabay

Plán se týkal asi 16 tisíc aut značek Volkswagen, Audi a Porsche s třílitrovými motory. Koncern chtěl jejich majitele jen svolat a vozy opravit, což by pro něj bylo levnější řešení.

Automobilka se už dříve s úřady a zákazníky dohodla, že dvoulitrové vozy naopak odkoupí. Koncem června to potvrdil vrchní státní zástupce v New Yorku Eric Schneiderman.

„Volkswagen se zavázal, že vyplatí 15 miliard dolarů, aby odškodnil majitele aut, zmírnil škody na životním prostředí a zaplatil pokuty za falešnou a klamavou reklamu. Díky tomuto vyrovnání budou moct majitelé prodat svá auta Volkswagenu za cenu před emisním skandálem," řekl.

Další peníze Volkswagen slíbil převést do fondu na řešení nadměrných emisí a do fondu na podporu zelených technologií. Celková suma dosahuje v přepočtu 500 miliard korun.

Zatím není jisté, jak rozhodnutí kalifornských úřadů může kauzu ovlivnit. Automobilka se v USA domlouvá se zákazníky a úřady v jednotlivých státech. Kalifornie je z nich ale největší a rozhodnutí se týká nejvíc aut.

Tamní úřad pro životní prostředí kauzu loni v září pomáhal odhalit. Automobilka po celém světě prodala asi 11 milionů vozů se softwary, které při testování emisí umožňující skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Český rozhlas, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme