Kvůli nedostatku elektřiny zkrátí Venezuela pracovní dobu úředníkům

Venezuela se rozhodla snížit spotřebu elektřiny v celé zemi, aby zabránila blackoutům. Jedno ze zamýšlených opatření je poměrně netradiční – státní zaměstnanci a úředníci vypnou přes oběd klimatizaci a odpoledne už se do práce nevrátí. Vláda jim totiž zkrátí pracovní dobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Venezuelský viceprezident Jorge Arreaza v celostátně přenášeném projevu prohlásil, že místo osmi hodin mají státní a obecní úředníci pracovat jen necelých šest hodin.

Cílem je podpořit preventivní opatření, která chce vláda zavést, aby se omezil velký tlak na elektrickou síť a na elektrárny. V létě totiž Venezuelané zapínají klimatizace také přes poledne, a i v době oběda tak hrozí blackouty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli nedostatku elektřiny zkrátí Venezuela pracovní dobu úředníkům. Podrobnosti přináší zpravodaj ČRo David Koubek

Viceprezident, který vystoupil s ministrem energetiky po boku, požádal o pomoc i soukromé podniky.

„Zavedeme opatření pro velké soukromé spotřebitele: obchodní centra, hotely a velké spotřebitele. Průmysl žádáme, aby využil vlastní výroby, aby svými vlastními generátory vyráběl vlastní elektřinu, a pomohl tak se situací v zemi. Budeme dělat přísné kontroly,“ prohlásil Arreaza.

Pro omezení spotřeby totiž schválili ve Venezuele zákon – domácnosti, firmy a soukromníci ji musí snížit o desetinu, úřady dokonce o 20 procent. Viceprezident prý chápe, že lidé nechtějí pobývat ve vedru, podle něj by ale přece jen měli klimatizaci ztlumit.

Problémy dělá počasí

Tlak na výrobu elektřiny se zvýšil kvůli značnému oteplení. V pondělí zaznamenali ve velké části země výpadek delší než pět hodin. Problémy s elektřinou ovšem ve Venezuele nejsou ničím novým.

Podle průzkumu, který cituje sever Venezuela Al Día, zaznamená 90 procent potravinářských podniků až 15 výpadků měsíčně – takových, které naruší výrobu.

Opozice si stěžuje, že vláda dlouhodobě neinvestuje do nových elektráren, ani do modernizace těch stávajících. Přestože je Venezuela ropnou velmocí, většinu proudu vyrábějí vodní elektrárny. Ty ale v posledních letech řeší problémy s nízkými hladinami vody v přehradních nádržích.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme