Kvůli pádu letadla na Sinajském poloostrově rapidně klesá zájem o zájezdy do Egypta

Pád ruského letadla na egyptském Sinajském poloostrově přišel v době, kdy většina cestovních kanceláří začala prodávat zájezdy na příští léto. Evropské společnosti čekají, že se zájem o egyptské destinace sníží. Začínají to pociťovat i tuzemské cestovní kanceláře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté na letišti v egyptském Šarm aš-Šajchu

Turisté na letišti v egyptském Šarm aš-Šajchu | Zdroj: Reuters

Kvůli nejasné příčině pádu letadla už některé evropské aerolinky zrušily lety do Šarm aš-Šajchu. Jde například o všechny britské a irské společnosti a některé linky z Německa, Francie nebo Nizozemska.

Česká diplomacie na rozdíl od britské zatím nemění doporučení k cestám do Egypta. Zároveň ale upozorňuje, že v oblasti obecně platí zásada zvýšené obezřetnosti a apeluje na zvýšení bezpečnostních opatření na letišti Šarm aš-Šajch.

Podle výkonné ředitelky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové už společnosti zaznamenaly slábnoucí zájem o Egypt, a to v řádu desítek procent:

"Pokles zájmu o zájezdy do Egypta se již v minulosti projevil vždy v krátkodobém horizontu, řádově v několika týdnech. Po té době se prodeje opět obnovují a vrací se zpět na svoji původní úroveň před teroristickým útokem nebo před jakoukoliv zhoršenou politickou situací.“

Klesající zájem potvrdily podle německých médií i některé německé cestovní kanceláře. Dotkne se to prý i destinací na severu Afriky, protože někteří mají v paměti nedávný teroristický útok v Tunisku, kde při střelbě na pláži přišlo o život 38 lidí.

Egypt je na turistech závislý

Egypt je do velké míry ekonomicky závislý na turistickém ruchu. Kampaní za několik milionů dolarů se proto chce dostat zase do povědomí turistů a cestovních kanceláří jako země bezpečná pro dovolenou.

Na turistickém veletrhu v Londýně přitahuje pozornost návštěvníků velký pavilon ve tvaru faraonské lodě. V Luxoru uspořádala vláda galavečer k výročí objevení hrobky faraona Tutanchamona v roce 1922. Řečníci na něm ujišťovali, že egyptský turistický průmysl se bude dál rozvíjet.

Před slavnostně osvětleným chrámem královny Hatšepsut bylo baletní představení a podávala se večeře o čtyřech chodech.

V minulém roce navštívilo Egypt podle tamní turistické asociace téměř 15 milionů lidí. Celkem tam utratili 11 miliard dolarů, což je jedenáct procent egyptského HDP.

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme