Letecké společnosti začnou omezovat emise. Nejprve dobrovolně, od roku 2028 povinně

Mezinárodní organizace pro civilní letectví potvrdila omezení emisí. Dohoda jako první stanovuje emisní limity pro konkrétní odvětví. Nejprve bude dodržování limitů dobrovolné, od roku 2028 pak povinné. K dohodě se zatím připojilo 64 zemí. Civilní letecká přeprava se na celkových emisích oxidu uhličitého podílí zhruba dvěma procenty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Letecké společnosti nebudou smět překročit horní hranici emisí. Určí podle úrovně z roku 2020 a bude platit následujících 15 let. Aerolinky, které stanovený limit překročí, si budou muset koupit emisní povolenky od jiných odvětví.

V letech 2021 až 2027 bude dohoda založena na dobrovolné bázi. Poté od roku 2028 do roku 2035 bude dodržování jejích podmínek povinné. Na dodržování limitů se musí připravit jak letecké společnosti, tak i výrobci letadel.

Snižování emisí se totiž neobejde bez nákladů. Odhaduje se, že zpočátku půjde o 5,2 miliardy dolarů ročně, v přepočtu asi 128 miliard korun. Do roku 2035 se pak vyšplhají až na témě 24 miliardy dolarů ročně, tedy zhruba 580 miliard korun. I tak má ale podle agentury AP dohoda o omezení emisí v letecké mezinárodní dopravě silnou podporu leteckého průmyslu.

Devět z deseti obyvatel planety žije ve znečištěném ovzduší, tři miliony ročně zemřou, varuje zpráva WHO

Číst článek

Zatím se dá těžko odhadnout, zda vyšší náklady promítnou aerolinky do cen letenek. Bude záležet nejen na konkurenčním boji, ale třeba také na ceně leteckého benzinu. Důležitý bude také zájem lidí o cestování, na to může mít vliv bezpečnostní situace nebo to, kolik peněz budou mít na utrácení.

Počet cestujících se má v letecké přepravě podle odhadů do roku 2034 zdvojnásobit. Pokud by tedy nezačala platit dohoda o omezení emisí, rostl by postupně také počet znečišťujících látek, které by letadla vypouštěla do ovzduší.

Mezinárodní organizace pro civilní letectví sdružuje celkem 191 států. K dodržování dobrovolné části dohody se už zavázalo 64 zemí, které zajišťují zhruba 85 procent mezinárodní letecké aktivity, napsala zpravodajská agentura Reuters.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme