Majetek 50 nejbohatších Čechů přesáhl 700 miliard. Nejbohatšími jsou Kellner, Babiš a Vítek

O 54 miliard korun zbohatlo za loňský rok 50 nejbohatších Čechů. Hodnota jejich majetku dohromady přesahuje 700 miliard korun. Nejvíc se dařilo podnikatelům, kteří provozují byznys spojený s tuzemskou ekonomikou. Horší výsledky a o trochu méně peněz na účtech mají ti, kteří jsou spojení s komoditami nebo Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Petra Kellnera v Podkozí

Sídlo Petra Kellnera v Podkozí | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

Pořadí v novém žebříčku magazínu Forbes se od loňského roku nezměnilo. Nejbohatším Čechem s hodnotou majetku 220 miliard korun zůstává i dál majitel finanční skupiny PPF Petr Kellner.

První místo si udržel i díky zhodnocení akcií svého nejcennějšího aktiva - společnosti O2. Na celosvětovém žebříčku nejmajetnějších se drží na 160. pozici.

Na druhém místě s majetkem dosahujícím 64 miliard korun je majitel skupiny Agrofert a ministr financí za hnutí ANO Andrej Babiš. Na třetím místě i dál zůstává realitní magnát Radovan Vítek. Jeho jmění podle magazínu Forbes dosahuje 47 miliard korun.

V žebříčku je letos i 10 nováčků. Patří mezi ně třeba Tomáš Krsek, spolumajitel společnosti Škoda Transportation. Jeho jmění spočítal Forbes na 7,8 miliardy korun, v žebříčku je na 21. místě. Ve strojírenství podniká i další nováček s majetkem překračujícím hodnotu 5,5 miliardy korun Lubomír Stoklásek. Potravinářský obor vynesl do tohoto žebříčku i třetího nováčka Leoše Novotného. Jeho majetek dosahuje hodnoty 4,5 miliardy korun.

Podle letošního žebříčku se celosvětově na prvním místě drží zakladatel Microsoftu Bill Gates. Jeho majetek dosahuje téměř 80 miliard amerických dolarů. Druhým je mexický majitel telekomunikační společnosti Amerika Movil Carlos Slim Helú. Třetím investiční magnát Warren Buffet.

V celosvětovém žebříčku se na rozdíl od toho tuzemského do první desítky žena vešla - osmým nejbohatším člověkem planety je majitelka americké sítě Walmart Christy Waltonová.

Forbes počítá žebříček nejbohatších lidí světa od roku 1987.

Miliardáři | Foto: Český rozhlas

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme