Na nový iPhone stáli lidé fronty. Vydělat na zájmu se snažili i překupníci

Společnost Apple dnes v devíti zemích světa zahájila prodej nových telefonů iPhone a zájem byl obrovský – před obchody se tvořily fronty zájemců. Například v Drážďanech se novinka vyprodala během půlhodiny. Kromě fanoušků technické novinky však před prodejnami už tradičně stáli i překupníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo, Berlín. Zákazníci čekají ve frontě, aby si mohli koupit nový iPhone 6

Německo, Berlín. Zákazníci čekají ve frontě, aby si mohli koupit nový iPhone 6 | Zdroj: Reuters

Oba nové modely mají větší displej než jejich předchůdci, jsou rychlejší a baterie mají delší životnost.

Už během představení přístrojů na trh firma dostala rekordní počet předobjednávek. Za prvních 24 hodin jich lidé odeslali přes čtyři miliony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký byl zájem o nový iPhone, zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

Rekordy padaly i dnes, kdy Apple spustil prodej přímo ve svých značkových obchodech. Třeba v Drážďanech si frontu přišlo vystát okolo patnácti set lidí. První zájemci byli na místě dokonce už den a půl před otevřením.

„Od dvacáté hodiny se začala formovat jakási fronta. Jako obvykle to nebylo příliš dobře vyřešeno. Prim v té frontě hráli nejen fanoušci značky, kteří si chtěli jako první pořídit telefon, ale překupníci z východní Evropy a Středního i Dálného východu, kteří byli zhruba jediní, kteří si nový iPhone odnesli,“ popsal svou zkušenost šéfredaktor serveru mobil.idnes Jan Matura, který byl v Německu také.

Podobně to vypadalo i loni, kdy překupníci nabízeli telefony těm, na které se nedostalo, a to s vysokou přirážkou. V Drážďanech se nakonec dostalo jen na 150 zákazníků a podobně tomu bylo i v ostatních prodejnách.

V Česku možná v říjnu

Apple spouští prodej novinky ve dvou vlnách. Dnes se telefony prodávaly v devíti zemích – ve Spojených státech, Velké Británii, Austrálii, Japonsku, Portoriku, Hongkongu, Singapuru, Francii a Německu, za týden by měly jít přístroje do prodeje v dalších 22 zemích.

„Česká republika se bohužel nedostala ani do té druhé vlny, která bude na konci září. Tam se dostalo například sousední Rakousko,“ uvedl šéfredaktor serveru mobilenet.cz Martin Pultzner, který odhaduje, že v České republice by mohl být telefon k dostání zhruba v polovině října.

Cena nejnovějšího iPhonu začíná v přepočtu na 19 a půl tisících korun a končí na skoro třiceti tisících. Pro srovnání – konkurenční Samsung prodává svoji poslední novinku zhruba za 16 až 17 tisíc a podobně jsou na tom třeba i telefony společnosti Sony.

Jednoznačně nejdražší by měl být model iPhonu z čistého zlata a 18 karáty. Ten plánuje vytvořit Alexander Amos. Cena přístroje bude 2,7 milionu dolarů, v přepočtu tedy zhruba 57 milionů korun.

kov, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme