Na řešení emisního skandálu vynaloží Volkswagen v USA přes deset miliard dolarů

Německá automobilka Volkswagen souhlasila s kompenzacemi americkým majitelům 482 tisíc dieselových vozů, kterých se týká aféra s manipulacemi s emisemi. VW bude majitelům vyplácet 1000 až 7000 dolarů v závislosti na stáří auta. Další peníze bude muset automobilka vyplatit do amerického fondu životního prostředí (EPA). Celkem by ji to mělo stát přes deset miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Foto: Fotobanka Pixabay

VW i EPA dosáhly předběžné dohody v dubnu, diskuse o detailech ale stále pokračuje. Termín pro dosažení konečné dohody vyprší příští týden v úterý.

Celková částka podle agentury Bloomberg zahrnuje pokuty za znečišťování ovzduší, peníze na zpětné odkupy vozidel, kompenzace pro spotřebitele a právní služby. Automobilka také čelí žalobě pro klamavou reklamu.

Skandál propukl loni v září, kdy americká agentura pro ochranu životního prostředí Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní, až čtyřicetinásobné hodnoty oxidů dusíku.

Koncern pak přiznal, že jen v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 tisíc vozů, z toho 482 tisíc vozů s dvoulitrovým objemem motoru.

pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme