Největší propad severokorejské ekonomiky za 8 let. Svět nemá zájem o zboží z KLDR

Jihokorejská centrální banka v pátek oznámila, že ekonomika komunistické Severní Koreje klesla za loňský rok o více než jedno procento. To je největší pokles za posledních osm let. Důvodem je stagnace exportu. Poptávka zahraničních partnerů po severokorejském zboží se totiž zmenšuje. Banka navíc ve zprávě uvádí, že situace se ještě může horšit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Zmenšující se poptávka se týká hlavně surovin, konkrétně železné rudy a uhlí, které se vyvážejí především do sousední Číny. Klesla i jejich cena na světovém trhu. Vzhledem k mimořádně nízké koupěschopnosti obyvatel je přitom domácí trh velmi slabý a země je na exportu zcela závislá.

Ze samotné Severní Koreje je prakticky nemožné relevantní čísla o její ekonomice získat. Podle Jihokorejské centrální banky ale vývoz z KLDR loni klesl o téměř 15 procent a dovoz o 20 procent.

Odhady mluví o tom, že režim Kim Čong-una má po světě v současné době asi 50 tisíc pracovníků, například kuchaře, šičky, švadleny, dělníky a podobně. Vydělávají hlavně pro stát. Jejich plat je „filtrován“ přes severokorejské úředníky, kteří v zemích fungují jako jejich doprovod.

Dopad mezinárodních sankcí

Asi 130 restaurací, které Severní Korea provozuje po celém světě, vydělá zemi ročně odhadem 10 milionů amerických dolarů. I některé z těchto podniků ale KLDR zavírá, naposledy například v Číně a ve Vietnamu.

Je to důsledek mezinárodního tlaku. Personálu není prodlužováno pracovní povolení a restauracím licence k podnikání. Na podniky navíc, stejně jako například na textilní provozy a továrny, dopadají mezinárodní sankce. Ty proti severokorejskému režimu iniciují hlavně Spojené státy a Jižní Korea.

„Očekáváme, že pokračování sankcí vůči Severní Koreji upozorní svět na to, co se v zemi děje, jak vážná je tam situace a jak jsou tam porušována lidská práva. Vítáme tuto iniciativu Spojených států amerických,“ řekl k zatím poslednímu prodloužení sankcí mluvčí jihokorejského ministerstva zahraničí.

Kampaň Bitva 200 dní

Čína nebo Rusko ale zastávají opačný názor. Obě země, se kterými KLDR realizuje 95 procent veškerého zahraničního obchodu, jsou k postihům mnohem zdrženlivější.

Jedinými sektory, které nevykazují pokles, jsou služby a stavebnictví. Pchjongjang zahájil kampaň pod názvem Bitva 200 dní, na jejímž konci má stát další pětiletka, která zrealizuje nové projekty.

Vzniknout má nejvyšší obytná budova v zemi se 70 patry a několik mrakodrapů o 30 až 40 poschodích. V jejich okolí v centru Pchjongjangu plánují architekti také jesle, školku nebo poštu. Areál prý mají postavit vojáci.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme