Největší spojení v historii pivovarnictví dokončeno. Každé třetí pivo na světě uvaří Anheuser-Busch

Akvizice dvou gigantů z oblasti pivovarnictví by pondělí měla dospět do finále. Koncern Anheuser-Busch InBev definitivně převezme další koncern SABMiller. Pro Plzeňský Prazdroj bude znamenat nového majitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo (ilustrační foto)

Pivo (ilustrační foto) | Foto: Patrik Kristian

Gigant, který bude dominovat světovému trhu s pivem. Tak se mluví o spojení dvou největších hráčů v pivovarnictví. Právě v pondělí by měla společnost Anheuser-Busch InBev oficiálně převzít dalšího z velkých výrobců zlatavého moku, společnost SABMiller.

Akcionáři pivovaru SABMiller schválili na konci září převzetí firmy větším konkurentem v hodnotě 79 miliard liber, v přepočtu asi 2,5 bilionů korun. Překonali tak poslední překážku spojení dvou největších pivovarnických skupin světa. Krátce předtím transakci podpořili i akcionáři Anheuser-Busch.

Každé třetí uvařené pivo na světě díky tomu bude spadat právě pod Anheuser-Busch InBev. Tržby společnosti by se podle analytiků mohly pohybovat nad 50 miliardami dolarů ročně. „Anheuser-Busch získal hlavně zajímavé trhy v Africe, kde byl do té doby zastoupen pouze okrajově. Mladé rostoucí trhy jsou přitom v pivovarnictví klíčové. Vyspělé trhy Severní Ameriky a Evropy jsou již nasyceny,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus, Jiří Šimara.

Poslední velká překážka padla. Akcionáři SABMiller a AB InBev schválili spojení největších pivovarnických skupin světa

Číst článek

Prazdroj na prodej

Aby Anheuser-Busch InBev nebyl po akvizici příliš dominantní, musí prodat svá aktiva ve střední a východní Evropě. K nim patří třeba i Plzeňský Prazdroj. Podle analytiků by o největší český pivovar mohly projevit zájem japonské pivovary Asahi nebo Kirin. Ve hře je i Heineken, který by se pak stal jedničkou na tuzemském trhu. Podle hlavního analytika společnosti Roklen Lukáše Kovandy by ale do boje o nového majitele mohli zasáhnout ještě další hráči.

„Zájemců je více. Naposledy promluvil do dění polský miliardář Kulczyk, který by se mohl spojit s investičními fondy, protože cena bude vysoká. Vedle něj se o tuto cennou akvizici ucházejí investiční fondy Advent International,“ říká Kovanda.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme