Největší výrobce piva na světě Anheuser-Busch koupí SABMiller, majitele Prazdroje

Za 2,5 bilionu korun koupí světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev svého rivala a světovou dvojku na trhu, firmu SABMiller. Ta mimo jiné vlastní Plzeňský Prazdroj. Spojením by vznikla největší firma v oboru, která vyrobí každé třetí vypité pivo na světě, a má hodnotu zhruba 6,6 bilionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světová jednička v pivovarnictví Anheuser-Busch chce koupit svého rivala SABMiller

Světová jednička v pivovarnictví Anheuser-Busch chce koupit svého rivala SABMiller | Zdroj: Reuters

Hlavním motivem celé transakce je kromě konkurenčního boje i snaha zacílit na trhy, na kterých Anheuser-Busch InBev nemá tak silné postavení.

„SABMiller je velmi silný v Africe, která je dnes nejrychleji rostoucím trhem, co se týká spotřeby piva. A zatímco rozvinuté země, třeba v Jižní Americe nebo Evropě, spíše utlumují spotřebu, tak rozvíjející se trhy, kde je SABMiller, jsou rostoucí. Proto je také zajímavá pro světovou jedničku AB InBev,“ vysvětluje hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O převzetí společnosti SABMiller největší pivovarnickou firmou Anheuser-Busch mluvil analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara

K podpisu smlouvy vedla dlouhá cesta. Poslední nabídka na více než 2,5 bilionu korun, kterou SABMiller přijal, byla až čtvrtou v řadě. Všechny předchozí vedení jihoafrického pivovaru odmítlo.

Celý obchod musí odsouhlasit regulátoři na dotčených trzích. Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary může tento krok spojení ještě zkomplikovat.

„Potíže lze očekávat hlavně na čínském a severoamerickém trhu, kde je průnik činností obou společnosti nejcitelnější. Až dostanou zelenou od jednotlivých regulátorů – pravděpodobně poté, co se zbaví některých svých aktiv a možná některých svých značek – tak může k fúzi dojít,“ říká Šimara.

Společnosti SABMiller v Česku patří Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell), Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast. Firma Anheuser-Busch vlastní budějovický pivovar Samson.

Vzhledem k velikosti celého obchodu odhadují analytici jeho dokončení zhruba na půlku dubna. Na změně majitele by mohli vydělat i akcionáři. Anheuser-Busch chce zaplatit za každou akcii SABMilleru 43,50 libry, tedy o téměř polovinu více, než je jejich běžná tržní hodnota.

Skupina Anheuser-Busch loni koupila stoprocentní podíl v českobudějovickém pivovaru Samson. Spadá pod ni také Budweiser, největší konkurent Budějovického Budvaru. Světová jednička má ve své nabídce zhruba 200 značek piva z celého světa.

Koncernu SABMiller, který má dominantní postavení ve střední a východní Evropě, Severní Americe a Africe, patří tuzemské značky Gambrinus, Plzeňský Prazdroj, Velkopopovický Kozel a Radegast. V Česku ovládá více než polovinu trhu s pivem.

Největší pivovary světa | Foto: Český rozhlas

mka, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme