Německo může schválit dohodu o volném obchodu s Kanadou. Ústavní soud stížnosti zamítl

Německý ústavní soud zamítl stížnosti k dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou. Tamní vláda může nyní dokument schválit. Odpůrci zejména namítali, že dohoda s názvem CETA by mohla platit ještě před tím, než ji schválí všechny národní parlamenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce lidí v Bruselu demonstrovaly proti uzavření obchodních dohod CETA a TTIP (snímek z 20. září)

Tisíce lidí v Bruselu demonstrovaly proti uzavření obchodních dohod CETA a TTIP (snímek z 20. září) | Zdroj: Reuters

Stížnost k německému ústavnímu soudu podali odpůrci dohody z toho důvodu, aby dokument o volném obchodu Evropské unie a Kanady neplatil v provizorním režimu, ale až poté, co ho schválí všechny unijní země i na parlamentní úrovni.

Německo kvůli tomu dokonce zažilo masové demonstrace, například v Berlíně se sešlo přinejmenším 150 tisíc lidí. Další se konaly přímo v Bruselu.

Podmínky soudu

Ústavní soud německé vládě sice vystavil zelenou, zároveň stanovil několik podmínek, které musí kabinet při podpisu dodržet. Například provizorně budou platit jen ty části dokumentu, které jsou v kompetenci Evropské unie. Německo bude také mít možnost aplikaci CETA pozastavit.

Kritici také upozorňují na to, že dohoda s Kanadou poskytne větší sílu nadnárodním společnostem. To je ostatně podobný argument jako v případě dohody se Spojenými státy známé jako TTIP. CETA by měla snížit clo u většiny zboží a firmám by měla umožnit, aby se u protistrany ucházely o veřejné zakázky.

Německá vláda nyní po rozhodnutí Ústavního soudu v Karlsruhe může dohodu ratifikovat. Možná se tak stane na summitu Evropské unie a Kanady, který je naplánovaný na 27. října.

Česko už dohodu schválilo

Dohodu CETA už schválila také česká vláda. „Dohoda posílí a upevní vzájemné hospodářské vztahy, poskytne nové obchodní příležitosti pro ekonomické subjekty na obou stranách a usnadní vstup českých firem na kanadský trh," uvedl k tomu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Vláda schválila dohodu o volném obchodu s Kanadou. CETA má pomoci českému exportu

Číst článek

Kanada loni podle ČTK do Evropské unie vyvezla zboží za 28,2 miliardy eur, naopak to bylo 35,2 miliardy.

ČRo, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme