Nových pracovních míst nebude vznikat mnoho, varoval šéf MMF

Kvůli hospodářské krizi zřejmě globální ekonomika nebude v příštích několika letech vytvářet mnoho pracovních míst. Na společné konferenci Mezinárodní organizace práce a Mezinárodního měnového fondu v Oslu to prohlásil šéf fondu Dominique Strauss-Kahn. Jak doplnil, regionem, který kvůli tomu bude nejvíce trpět, je Evropa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Strauss-Kahn

Dominik Strauss-Kahn | Foto: Audiovisual service EU

Nejen ta ale bude během příštích deseti let pod tlakem. Celosvětově totiž bude kvůli rostoucímu počtu lidí na zemi během příští dekády nutné vytvořit na 440 milionů pracovních míst. K tomu je pak třeba přičíst dalších 30 milionů pozic, které zmizely kvůli krizi.

Stále častěji se objevují varování, že ekonomiku čeká ozdravení, které nebude vytvářet nová pracovní místa, a že tak i po skončení krize bude nezaměstnanost vysoká. Podle Jana Bureše z Poštovní spořitelny to tak v určitých koutech světa určitě bude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Bureš z Poštovní spořitelny ve Světě o deváté Rádia Česko

„Především ve vyspělých ekonomikách, kde skutečně po velké finanční krizi přichází relativně slabý hospodářský růst. Platí to především o Evropě a Spojených státech, a je to takový růst, který zkrátka ještě nemotivuje firmy k tomu, aby dostatečně investovaly a vytvářely nová pracovní místa,“ řekl Bureš na Rádiu Česko a doplnil:

„Takže bohužel na většině míst se s tím dá souhlasit. Je to samozřejmě různé od místa a v závislosti na tom, jak které trhy práce jsou pružné a jakým způsobem fungují, takže se to nedá úplně jednoznačně zobecnit, ale ten slabý růst je problémem fakticky pro všechny vyspělejší ekonomiky.“

Otázkou je, jak s hrozbou chronické vysoké nezaměstnanosti bojovat. Například Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v Evropě tvrdí, že vlády by měly do ekonomiky pumpovat další peníze. To ale Jan Bureš nepovažuje za nejlepší řešení.

„V té první fázi hospodářské krize, kdy nám opravdu akutně hrozila deflační spirála, která by byla velice zničující pro mnoho pracovních míst, tak bylo na místě zasáhnout, lít do ekonomiky peníze – to určitě ano.“

„Myslím si ale, že teď už jsme z nejhoršího venku a v tuhle chvíli automaticky a častokrát neefektivně vynakládat peníze ze státních rozpočtů, a to především ve chvíli, kdy navíc samy rozpočty mnoha zemí mají velké problémy, nepovažuji za nejlepší řešení. Myslím si, že je třeba více cílit tu politiku na trzích práce a zaměřit se na posilování kvalifikace,“ prohlásil Bureš, podle něhož velkým fiskálním programům, jaké jsme v době krize viděli v USA a Evropě, už odzvonilo.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme