Otevřete své trhy světu, vyzývá Merkelová Čínu

Německá kancléřka Angela Merkelová zamířila z Ruska do Číny. V Pekingu podepsala německo-čínské obchodní dohody za miliardy dolarů. Čínského premiéra Wen Ťia-paa však vyzvala k větší otevřenosti čínského trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Siemens podepsal s čínským partnerem Shanghai Electric dohodu o produkci parních a plynových turbín za 3,5 miliardy dolarů, Daimler bude v rámci společného podniku s čínským partnerem vyrábět těžké i lehké nákladní automobily v hodnotě téměř miliardy dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Robert Mikoláš o návštěvě Angely Merkelové v Číně

Zároveň se obě strany dohodly na vytvoření fondu disponujícího 159 miliony dolarů pro podporu čínských podniků šetřících elektrickou energii a snižujících emise. Německo je nejen pro Čínu jednou ze světových mocností ve vývoji tzv. čistých technologií.

„Měřeno výší kontraktů bylo jednání Němců v Číně určitě úspěšné,“ hodnotí zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš. „Mimochodem v čínské metropoli si teď představitelé zemí z různých koutů světa doslova podávají dveře,“ dodává.

Ekonomika se s Tibetem neslučuje

Od jednání čistě ekonomicky zaměřených se lišila pouze návštěva britského ministra zahraničí, který vyzval Čínu k větší autonomii Tibetu. Podle Mikoláše to však byla opravdu výjimka, nikdo si v době krize nechce třetí největší ekonomiku světa rozhněvat.

„Ostatně vztahy mezi Berlínem a Pekingem před třemi lety velmi ochladly poté, co se Merkelová setkala s dalajlamou, a šéfové německých firem si ještě dlouho poté stěžovali, že v Číně čelí problémům,“ vzpomíná Mikoláš. Dnes se však obchodu mezi oběma zeměmi opět daří, v loňském roce dosáhl výše 100 miliard dolarů.

Merkelová vyzvala Čínu k ochraně průmyslového vlastnictví. Jak uvedla, čínské firmy, stejně jako společnosti z jiných států, mají v Německu dobré možnosti uplatnění. To samé by mělo platit i v Číně.

Angela Merkelová také oznámila, že Evropská unie ještě není připravena vnímat čínskou ekonomiku jako tržní.

Robert Mikoláš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme