Poslední velká překážka padla. Akcionáři SABMiller a AB InBev schválili spojení největších pivovarnických skupin světa

Každé čtvrté pivo na planetě pochází ze dvou největších pivovarských skupin na světě. Ve středu padla poslední překážka pro to, aby se tito největší výrobci piva spojili a vytvořili jednu obří společnost. Pak už nic nebude bránit tomu, aby světová pivovarská jednička AB InBev převzala majitele Plzeňského Prazdroje, firmu SABMiller. Obě firmy plánují jednu z největších transakcí v dějinách dokončit v říjnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světová jednička v pivovarnictví Anheuser-Busch chce koupit svého rivala SABMiller

Světová jednička v pivovarnictví Anheuser-Busch chce koupit svého rivala SABMiller | Zdroj: Reuters

Akcionáři pivovarnických skupin Anheuser-Busch InBev a SABMiller schválili fúzi obou podniků. Po jejich souhlasu už nic nebrání tomu, aby světová pivovarská jednička AB InBev převzala za zhruba 2,5 bilionu korun majitele Plzeňského Prazdroje.

Oba pivovarničtí giganti se na fúzi dohodli loni, museli ale získat souhlas antimonopolních úřadů na trzích, kde působí. Po červnovém referendu o vystoupení Británie z Evropské unie a poklesu kurzu libry musel Anheuser-Busch InBev zvýšit svou nabídku na 45 liber za akcii, jinak hrozilo, že akcionáři největšího konkurenta prodej neschválí. Jeho součástí je i závazek, že nový pivovarnický kolos prodá pivovary SABMilleru ve střední a východní Evropě. Mezi ty patří i Plzeňský Prazdroj.

Přístup na africké a jihoamerické trhy

Oproti původnímu očekávání byl souhlas akcionářů s touto obří transakcí jednoznačný. O spojení nejdříve hlasovali akcionáři skupiny Anheuser-Busch v Bruselu a jednoznačně je podpořili. To nebylo až takové překvapení. AB InBev o koupení SABMilleru usiluje už delší dobu, protože se díky němu bude moct dostat na rostoucí trhy v Africe a Latinské Americe, kde zatím nemá tak silnou pozici.

Překvapivá byla spíš velmi silná podpora fúze mezi akcionáři v SABMilleru. Část jich totiž před středečním hlasováním byla nespokojená s výší nabídky belgického konkurenta. Nakonec ji ale na valné hromadě v Londýně velká většina akcionářů podpořila.

SABMiller přestane existovat

Společnosti SABMiller v Česku patří Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell), Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast. Firma Anheuser-Busch vlastní budějovický pivovar Samson.

Souhlasila tak i s tím, že značka SABMiller úplně zmizí z trhu. Anheuser-Busch totiž dnes oznámil, že po dokončení obchodu bude celá nová obří pivovarnická skupina vystupovat pod jménem Anheuser-Busch InBev. Podle dosavadních plánů by jejich spojení mělo být dokončeno za necelé dva týdny, konrétně 10. října.

Nadnárodní koncern SABMiller vlastní i české pivovary ze skupiny Plzeňského Prazdroje. Prodej mateřské společnosti se jich dotkne zásadně. Aby skupina Anheuser-Busch InBev dostala souhlas od Evropské komise s pohlcením svého největšího konkurenta a s vytvořením toho pivovarnického gigantu, musela souhlasit s prodejem pivovarů SABMilleru ve střední a východní Evropě.

Prazdroj bez majitele

Kromě pivovarů plzeňského Prazdroje tak bude muset najít nové majitele pro pivovary na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a v Rumunsku. Celková cena těchto pivovarů se přitom odhaduje v přepočtu až na 190 miliard korun.

Tato obří fúze se tímto způsobem ale nedotkne jen pivovarů v Evropě. Anheuser-Busch musí ze stejného důvodu třeba také aktiva SABMilleru v Číně.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme