Pokles ceny ropy na 60 dolarů za barel není nereálný, míní ekonom

Jen za poslední týden klesla cena severomořské ropy Brent, od níž se odvíjejí i ceny v Česku, o 8 dolarů za barel. S cenou 72 dolarů jde tak o nejnižší úroveň za poslední čtyři roky. Za výrazným poklesem stojí hlavně vysoká nabídka na trhu, která je částečně daná i rozmachem těžby z břidlicových ložisek v USA. Podle některých odborníků je možné, že cena ropy klesne až na 60 dolarů za barel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná rafinerie

Ropná rafinerie | Foto: Fotobanka RGBStock

Trh čekal na rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která mohla zastavit pokles cen ropy snížením její těžby. OPEC ale na vídeňském jednání k takovému opatření nepřistoupil.

„Rozhodnutí OPEC úplným překvapením nebylo, ale na druhou stranu část trhu pořád živila spekulaci, že kartel aspoň naznačí, že částečně sníží produkci v následujících týdnech. Když tento signál nepřišel, cena ropy propadla včera skoro o 8 procent na čtyřletá minima a aktuálně se obchoduje pod úrovní 72 dolarů, v případě americké ropy WTI je to už 68 dolarů za barel,“ vysvětluje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborníci předpovídají další pokles ceny ropy. Téma rozebral ve vysílání ČRo Plus hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář

Podle některých odborníků je možné, že dojde ještě k dalšímu poklesu, až na 60 dolarů ropy za barel. „Vzhledem k tomu, na jaké úrovni cena je a jak rychle probíhá ten propad, tak to není nereálné, že se koncem roku bude pohybovat i na úrovni kolem 60 dolarů za barel,“ míní ekonom.

„Ale obecně bych řekl, že to není jednoznačné. Je to podmíněno tím, jak se bude dál vyvíjet globální ekonomický růst, jinými slovy poptávka po ropě. A také, jak se budou dál vyvíjet rozhodnutí producentů. Za jakou cenu budou ještě ochotni a schopni těžit ropu,“ upozorňuje.

Vývoj ceny ropy v příštích měsících může podle odborníků ovlivnit poptávka po této surovině ve Spojených státech a Číně, tedy v zemích, které jsou hlavními spotřebiteli.

„V USA je to spíš než otázka poptávky otázka nabídky. Jde o masivní rozvoj břidlicových ložisek a také prudce roste těžba nové ropy, která tlačí na cenu dolů. V Číně a v Evropě je to otázka zpomalující poptávky někde i pokles poptávky po ropě a souvisí to s ekonomickým oslabováním během druhé poloviny letošního roku,“ přibližuje ekonom.

Marže prodejců pohonných hmot se díky levné ropě blíží historickému maximu

Číst článek

Vlivem nízkých cen ropy klesají ve světě už několik týdnů i ceny benzinu a nafty. V Česku se to podle Sklenáře začíná projevovat s dvou až tříměsíčním zpožděním. „Přibližně 32,50 až 31 korun za litr benzinu Natural 95 jsou cílové úrovně, kam by se mohly ceny pohonných hmot u českých benzinových stanic propadnout,“ míní.

bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme