Pokuta pro Deutsche bank ohrožuje globální finanční stabilitu, obává se šéf euroskupiny

Vysoká pokuta pro německou banku může ohrozit globální ekonomiku, tvrdí zástupce skupiny, která sdružuje evropské ministry financí. Banka se aktuálně nachází ve vážné krizi a plánuje po celém světě propustit na 9 tisíc zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deutsche Bank

Deutsche Bank | Foto: flickr.com, Creative Commons licence 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0), Metropolico.org

Deutsche Bank není tak velká, aby nemohla zkrachovat, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters Jeroen Dijsselbloem. Šéf tzv. euroskupiny, v rámci které se potkávají evropští ministři financí, tvrdí, že Spojené státy požadují po bance přehnaně vysokou pokutu, čímž podkopávají globální finanční stabilitu.

Přímý dopad problémů Deutsche Bank na českou ekonomiku je marginální, říká ekonom

Číst článek

Největší německá banka od poloviny září bojuje s krizí důvěry po zprávě, že vláda USA po ní požaduje pokutu až 14 miliard dolarů (téměř 340 miliard Kč) kvůli prodejům hypotečních cenných papírů před finanční krizí v minulém desetiletí. Deutche bank se aktuálně nachází ve vážné krizi, kvůli které plánuje propustit na 9 tisíc zaměstnanců, a její akcie se v posledních měsících propadly na historické minimum.

"Jde o finanční instituci, která se musí restrukturalizovat a posílit, a potřebuje tak nový kapitál. Není tedy možné, aby z ní ještě více kapitálu vytáhly americké úřady. To je opravdu, mírně řečeno, kontraproduktivní, " uvedl šéf Dijsselbloem.

Banka provázaná se všemi

Spekulace o nutnosti navýšit kapitál největší německé banky přetrvávají. Podle informací vybraných médií jsou vrcholní manažeři některých německých firem připravení oslabené bance pomoci. Zda jí pomůže také německý stát, odmítá spolková vláda jakkoli komentovat.

Deutsche Bank může nadále počítat s podporou svého největšího akcionáře, panovnické rodiny Al-Thani z Kataru. Šejchové údajně plánují spolu s dalšími investory zvýšit svůj podíl v bance ze současných 10 na 25 procent.

Německá banka je sice mnohem menší než její američtí konkurenti jako JPMorgan nebo Goldman Sachs. V rámci derivátových transakcí je však provázána se všemi velkými světovými bankami a MMF ji označuje za větší zdroj možného rizika pro globální finanční stabilitu než kteroukoli jinou banku.

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme