Polsko chce být u zrodu Asijské banky, čínský projekt dělí spojence

Zakládajícím členem čínského projektu Asijské banky pro investice do infrastruktury se chce nově stát i Polsko. Připojí se tak ke čtyřem desítkám zemí, které už svůj zájem vyjádřily dřív. Nechybí mezi nimi silné ekonomiky Evropské unie jako Německo, Francie nebo Velká Británie, ani Rusko či Brazílie. Nově vznikající mezinárodní investiční instituci odmítají Spojené státy a Japonsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šek. Ilustrační foto

Šek. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange, aeropw

Oficiálně by měla být Asijská banka založena během tohoto roku. Většinu počátečního kapitálu v hodnotě desítek miliard dolarů poskytne Čína.

„Deklarovaným cílem banky jsou investice do infrastrukturních projektů v Asii, respektive jejich financování,“ vysvětlil hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem Polska o zakládající členství čínském projektu Asijské banky i postoj dalších zemí vysvětlil ekonom Lukáš Kovandy

„Nicméně je zjevné, že postupem času se může tato banka přerodit ve významného geopolitického hráče a dokonce v rivala Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.“

A právě i v tom Kovanda spatřuje kořeny odporu Spojených států a jejich určitého tlaku na své spojence, aby se ani oni nestali zakládajícími členy čínského projektu.

Polsko svůj zájem projevilo až v tzv. druhé vlně, už v průběhu března deklarovala svůj zájem být zakládajícím členem Velká Británie. Podle Kovandy Poláci poté zvážili plusy a minusy a rozhodli se na projektu také podílet.

Praha zatím váhá

České ministerstvo financí podle dnešního vyjádření stále vyhodnocuje, jestli se Česko zapojí do čínského projektu, definitivní rozhodnutí ještě nepadlo.

„Je třeba ctít naše spojenecké vazby, nicméně mezi zakládajícími členy banky jsou už země, které jsou jednoznačnými a dlouholetými spojenci Spojených států,“ zdůraznil Kovanda.

„Kromě zmíněné Británie a Polska je tam i Izrael, Saudská Arábie, nebo Jižní Korea, takže v tuto chvíli náš případný vstup mezi zakládající členy už nemá téměř žádné minusy. Můžeme tím pouze získat.“

Jak Lukáš Kovanda dodal, mezi tři země, které se stále drží stranou, patří jen Spojené státy, Japonsko a Kanada.

Vladimír Kroc, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme