Předčasné volby v Japonsku mohou usnadnit prosazení finančních reforem

Japonský premiér Šinzó Abe rozpustil dolní komoru japonského parlamentu. Otevřel si tím cestu k předčasným volbám. Politické změny přicházejí v čase, kdy Japonsko potřebuje další finanční reformy. Země je navíc v recesi. V Česku ale japonské podniky stále patří mezi nejaktivnější investory a posílit spolupráci s nimi chce ministerstvo průmyslu a obchodu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Třetí největší ekonomika na světě spadla a ve třetím čtvrtletí se vrátila do recese. Ekonomická výkonnost země se tak výrazně snižuje.

Země dlouho bojuje i s deflací, tedy s velmi nízkými spotřebitelskými cenami, a to vůbec není dobré pro celé hospodářství. Země by potřebovala, aby ceny byly vyšší a domácnosti více utrácely.

Předčasné volby budou v Japonsku zřejmě už 14. prosince. V nové sněmovně se počet zákonodárců sníží ze 480 na 475. Premiér avizoval také odklad plánovaného zvýšení daně z obratu, a to o 18 měsíců až do dubna 2017.
Pramen: ČTK

Rostoucí role centrální banky

Už dlouhou dobu se drží základní úrokové sazby na historicky nízké úrovni. Přesně tímto způsobem se snaží podpořit ekonomiku i Česká národní banka.

Japonská centrální banka vedle toho i nakupuje státní dluhopisy. To znamená, že chce, aby bylo v oběhu více peněz. Podle hlavního ekonoma české pobočky Citibank Jaromíra Šindela jsou tato opatření možná až příliš ambiciózní:

„Pokud se podíváme na trh dluhopisů, tak japonská centrální banka bude držet státní dluhopisy možná v rozsahu možná 70 procent HDP versus celkový vládní dluh kolem 240 procent HDP. Tudíž role centrální banky v ekonomice masivně vzroste a bude vytvářet velkou nejistotu do budoucna.“

Kooperace českých a japonských firem je dál perspektivní

Nedávno byl v Japonsku český ministr průmyslu Jan Mládek, který podporuje spolupráci s tamními firmami. Některé české firmy s japonskými firmami už dlouho dobu obchodují.

Celkem je tady více než 200 podniků, a Japonsko tak patří mezi největší investory. Český vývoz do Japonska zas přesáhl 17 miliard korun. Do země české firmy exportují hlavně součásti motorů a strojírenské výrobky.

Navíc země se podle ekonomů z recese dostane možná už v příštím čtvrtletí. Několik let ale bude trvat, než na tomto trhu zaberou chystané reformy.

Příčku třetího největšího hospodářství na světě by prý Japonsko ztratit nemělo.


Zvětšit mapu

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme